NHG Forum

Toegankelijkheid huisartsenzorg

Gepubliceerd
1 november 2023
De NHG-Wetenschapsdag 2023 stond in het teken van de toegankelijkheid van de huisartsenzorg. De boeiende lezingen van huisarts/columnist Danka Stuijver en straat-/huisarts Michelle van Tongerloo sloten hierop aan. Tussendoor waren er verschillende presentaties van (huisarts-)onderzoekers en 3 prijsuitreikingen. Deze editie trok ruim 270 deelnemers, een record.
0 reacties
NHG-Wetenschapsdag 2023
Bij de H&W-workshop ‘Schud je schrijfspieren wakker’ gingen 20 deelnemers aan de slag met het vertalen van wetenschappelijk onderzoek naar een nieuwsbericht.

Workshops en presentaties over huisartsgeneeskundig onderzoek hadden de vorm van voordrachten en flitsen. Voordragers kregen 10 minuten praattijd en 3 minuten discussietijd, flitsers 3 om 2 minuten. Flitsers kregen opvallend vaak meer discussie los dan voordragers en de tijd voor discussie bleek dan veel te kort. Tip voor volgend jaar: iedereen 3 minuten praattijd geven plus 10 minuten discussietijd.

De onderwerpen liepen uiteen van professionele identiteit (wat voor dokter wil je worden) tot marketing van geneesmiddelen in de huisartsenpraktijk. Ook waren er workshops, bijvoorbeeld over het autoriseren van NHG-Standaarden, je schrijfspieren wakker schudden of ChatGPT.

De kracht van de pen

Huisarts en columnist Danka Stuijver zag al in haar jonge jaren in Zuid-Afrika wat er gebeurt als de kernwaarden en -taken van de huisartsenzorg worden ondermijnd. Ze benadrukte de kracht van de pen en van samen staan we sterk. Met aansprekende voorbeelden uit haar podcast ‘Over de grens’ liet zij ervaringen uit andere landen horen over de grote schade van zelfs schijnbaar eenvoudige inbreuken op de kernwaarden en -taken. Op de publieksvraag ‘wat kunnen wij doen?’ reageerde Stuijver dat wij ons moeten verenigen als huisartsen én koepelorganisaties: met de vuist op tafel slaan en onder dat Calimerohelmpje uit. En constructief in gesprek gaan over hoe het wel kan of moet.

Danka Stuijver: ‘Met de vuist op tafel slaan en onder dat Calimerohelmpje uit’

NHG-Wetenschapsprijs naar Liesbeth AB

H&W-hoofdredacteur Gijs Baaten reikte de NHG-Wetenschapsprijs uit aan Liesbeth AB voor haar onderzoek naar het voorkomen van genitale en anorectale chlamydia bij vrouwen en de relatie met seksueel gedrag. Haar artikel ‘High rates of anorectal chlamydia in women: a cross-sectional study in general practice’ is gepubliceerd in het British Journal of General Practice. ‘Denk ook eens aan een extragenitale soa bij bijvoorbeeld rectale klachten, keel- of oogklachten’, is de boodschap die AB wil meegeven. ‘Het komt vaker voor dan je wellicht denkt.’ De jury vond het onderwerp zeer relevant en het onderzoek gedegen uitgevoerd, met belangrijke resultaten die consequenties hebben voor de diagnostiek en de behandeling. Ook waardeerden zij de heldere discussie met een eerlijke beschouwing op de sterke en zwakke punten van het onderzoek.

Liesbeth AB
Liesbeth AB won de NHG-Wetenschapsprijs met haar artikel over genitale en anorectale chlamydia bij vrouwen.

Liesbeth AB won de NHG-Wetenschapsprijs met haar artikel over genitale en anorectale chlamydia bij vrouwen.

Symposium 25 jaar aiototraject

De dag voorafgaand aan de Wetenschapsdag, op 21 september, werd het 25-jarig bestaan van het aioto-programma gevierd met een symposium. Thirza Ras van ZonMw vertelde daar het heuglijke nieuws dat het ministerie van VWS het aioto-programma voortzet.

NHG-Proefschriftprijs Huisarts

Juul Houwen won met zijn proefschrift over medisch onverklaarde problemen de NHG-Proefschriftprijs Huisarts 2022. Houwen ontving de prijs - wederom - uit handen van Gijs Baaten. De volledige titel van het proefschrift luidt: ‘Clinical assessment as therapy in managing medically unexplained symptoms’.

De jury vond de benadering van dit onderzoek - met verschillende kwalitatieve onderzoeksmethoden - niet alleen origineel, maar ook gedegen en opvallend duidelijk en genuanceerd gepresenteerd. De juryleden waardeerden dat Houwen concrete aanbevelingen formuleerde, die ook tot een training hebben geleid om huisartsen te scholen in het beter omgaan met medisch onverklaarbare problemen.

Juul Houwen
De NHG-Proefschriftprijs Huisarts ging naar Juul Houwen voor zijn proefschrift over medisch onverklaarde klachten.

De NHG-Proefschriftprijs Huisarts ging naar Juul Houwen voor zijn proefschrift over medisch onverklaarde klachten.

Jan van Es-prijs: CAT spiraalplaatsing

Na de laatste ronde presentaties reikte Henk Schers de Jan van Es-prijs uit voor de beste Critically Appraised Topic (CAT). Opvallend veel aanwezigen wisten niet dat Jan van Es als eerste hoogleraar huisartsgeneeskunde aan de wieg stond van het NHG en het Nivel, en onnoemlijk veel heeft betekend voor de huisartsgeneeskunde. Voldoende reden voor de jaarlijkse uitreiking van een prijs met zijn naam. Dit jaar ging de prijs naar Jonathan Sampat voor zijn CAT ‘Toveren tijdens spiraalplaatsing’. Na een voorselectie van de jury werden de 4 genomineerden tijdens de Wetenschapsdag beoordeeld op presentatie en interactie met hun publiek. In beide rondes scoorde Sampat het hoogst en won zo de prijs en 1000 euro.

Jonathan Sampat
Met zijn CAT over spiraalplaatsing won Jonathan Sampat de Jan van Es-prijs.

Met zijn CAT over spiraalplaatsing won Jonathan Sampat de Jan van Es-prijs.

Tranen van ontroering

Tot slot een even ontroerend als inspirerend verhaal van Michelle van Tongerloo over haar groei als straatarts en haar passie voor mensen die op straat (moeten) leven. ‘Armoede is geen persoonlijk falen, maar gebrek aan geld’ was destijds een tegenreactie op Margaret Thatcher, die armoede bestempelde als character flaw. Van Tongerloo’s inktzwarte verhaal over deze mensen aan en buiten de rand van de samenleving, haar werk en leven met hen en zeker het filmpje over haar stichting, brachten tranen van ontroering: is er dan toch wat hoop voor hen?

Volgend jaar is de NHG-Wetenschapsdag op vrijdag 6 september in Rotterdam.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen