Bij het zoeken in literatuurdatabases zoals PubMed is een probleem dat veel onderzoek afkomstig is uit een andere setting dan de huisartsenpraktijk. Door speciaal ontwikkelde ‘zoekfilters’ te gebruiken wordt het zoeken naar specifiek huisartsgeneeskundig onderzoek een stuk makkelijker.
Iedere huisarts en aios heeft wel eens een vraag waar zij een antwoord op wil vinden in één van de databases voor medische artikelen. PubMed is daarvan de bekendste. Maar van al het onderzoek dat wordt gedaan, is slechts een klein deel uitgevoerd in de huisartsenpraktijk. De overgrote meerderheid van het medisch onderzoek is uitgevoerd bij verwezen patiënten.
Het is vaak onduidelijk of resultaten van onderzoek bij verwezen patiënten ook gelden voor patiënten die de huisarts ziet: mensen met mildere klachten of klachten van recentere oorsprong, en vaak met minder comorbiditeit. Daarom is het vaak verstandig om je voor huisartsgeneeskundige vragen te richten op onderzoek dat is uitgevoerd in de huisartsenpraktijk.
David Pols ontwikkelde samen met Rotterdamse en Nijmeegse onderzoekers zoekfilters die kunnen helpen bij het identificeren van dergelijk onderzoek in de belangrijkste databases. Die zoekfilters zijn combinaties van Engelse trefwoorden, zo samengesteld dat zoveel mogelijk van de huisarts-geneeskundige publicaties worden gevonden, dan wel niet-huisartsgeneeskundig onderzoek wordt uitgesloten.
De zoekfilters zijn generiek: je dient ze te combineren met je eigen inhoudelijke zoektermen (PICO-elementen). De zoekfilters zijn uitgebreid getest met behulp van verschillende testsets, en blijken in sommige opzichten beter dan eerder ontwikkelde filters. Het zou mooi zijn wanneer deze filters kunnen worden ingebouwd in de bekende literatuurdatabases.
Pols DH, et al. Development and validation of search filters to identify articles on family medicine in online medical databases. Ann Fam Med 2015;13:364-6.
Reacties (1)
Het zou inderdaad mooi zijn wanneer PubMed allerhande zoekfilters zou inbouwen. Maar dat zou wellicht wildgroei opleveren omdat er heel veel onderwerpen zijn waarvoor medisch informatiespecialisten filters hebben ontworpen.
Het NHG gebruikt uiteraard een zogenaamd ‘eerstelijnsfilter’ (dat van Pols et al. komt daar trouwens grotendeels mee overeen), maar bijvoorbeeld ook filters voor seksespecifieke zaken en voor het onderwerp patiëntenperspectief en -participatie. Ook deze zoekfilters zijn niet in PubMed te vinden, maar wel op de site van het NTvG (zie https://www.ntvg.nl/medisch-zoeken).
- Login om te reageren