Nieuws

Combinatiepil tegen dysmenorroe

Gepubliceerd
3 november 2023
Meer dan de helft van de vrouwen heeft last van pijnlijke menstruaties, bij circa 15% leidt dit zelfs tot school- en werkverzuim. Een recente cochranereview laat zien dat de combinatiepil een effectieve manier is om de pijn te verminderen, maar ook een risico geeft op bijwerkingen zoals irregulair bloedverlies.
0 reacties

De auteurs includeerden 21 RCT’s (3723 vrouwen), waarin verschillende combinatiepillen voor de behandeling van primaire dysmenorroe werden vergeleken met elkaar, placebo of NSAID’s.

Effect en bijwerkingen 

Vergeleken met placebo of geen behandeling hadden vrouwen bij gebruik van de combinatiepil 1,65 keer zoveel kans op vermindering van menstruatiepijn (95%-BI 1,29 tot 2,10; lage kwaliteit van bewijs). Er was een gestandaardiseerd gemiddeld pijnverschil (SMD) van -0,58 (95%-BI -0,74 tot -0,41; hoge kwaliteit van bewijs). Het risico op irregulair bloedverlies was echter ook verhoogd (RR 2,63; 95%-BI 2,11 tot 3,28; hoge kwaliteit van bewijs) en dat gold ook voor het risico op bijwerkingen als hoofdpijn en misselijkheid. Twee RCT’s lieten een mogelijk gunstiger effect op pijn zien bij continu gebruik van de pil versus gebruik met een stopweek. Verder is er bewijs van lage kwaliteit dat de combinatiepil het gebruik van aanvullende medicatie (RR 0,63; 95%-BI 0,40 tot 0,98) en werkverzuim (RR 0,63; 95%-BI 0,41 tot 0,97) vermindert. De onderzoeken lieten geen verschillen in effectiviteit van combinatiepillen onderling zien, of in vergelijking met NSAID’s, maar de beschikbare data (en bewijskracht) hiervan is beperkt.

Hoe te handelen in de praktijk? 

Voor vrouwen met primaire dysmenorroe – die tevens een wens voor cyclusregulatie en/of anticonceptie hebben – is de combinatiepil een mooie optie (mits er geen contra-indicatie is voor hormonale behandeling). Bij vrouwen met tevens hevig menstrueel bloedverlies vang je bovendien 2 vliegen in 1 klap. In deze review kon geen conclusie worden getrokken over de effectiviteit ten opzichte van NSAID’s. Bij de meeste vrouwen zijn NSAID’s een goede eerste keus. Zoals in de NHG-Behandelrichtlijn Dysmenorroe wordt aangegeven, blijken zij bij meer dan 80% van de vrouwen goed te werken.

Lees meer over het onderzoek Combined oral contraceptive pill for primary dysmenorrhoea van J.B. Schroll, et al.

Literatuur

  • Schroll JB, et al. Combined oral contraceptive pill for primary dysmenorrhoea. Cochrane Database Syst Rev 2023;7:CD002120.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen