De oorzaak voor PMS is nog niet volledig duidelijk, maar lijkt te maken te hebben met een overgevoeligheid voor de hormonen die rond de menstruatiecyclus opspelen. Suppletie van progesteron kan daarom een positief effect op PMS hebben. Drospirenon is een progestageen met ook antiandrogene eigenschappen en een licht antimineralocorticoïde-effect. Hierdoor zou dit mogelijk beter werken dan overige anticonceptie.
De auteurs includeerden 5 RCT’s met daarin in totaal 858 vrouwen met PMS, van wie de meesten premenstrual dysphoric disorder (PMDD) hadden, een ernstige vorm van PMS. Anticonceptie met ethinylestradiol (20 of 30 mg) en drospirenon (3 mg) werd vergeleken met placebo.
Meer activiteiten en sociale contacten
Na 3 maanden hadden vrouwen met deze anticonceptie minder klachten dan de vrouwen met placebo. De vrouwen die anticonceptie gebruikten konden 9% meer activiteiten ondernemen (gemiddelde verschil -0,31; 95%-BI -0,55 tot -0,08), hadden 8% meer sociale contacten (gemiddelde verschil -0,29; 95%-BI -0,54 tot -0,04) en er was een positieve invloed op relaties (gemiddelde verschil -0,30; 95%-BI -0,54 tot -0,06). Wel werden er meer bijwerkingen beschreven in de drospirenon-groep, zoals misselijkheid, intermenstrueel bloedverlies en pijnlijke borsten, waardoor vrouwen vaker met de anticonceptie stopten (OR 3,41; 95%-BI: 2,01 tot 5,78).
Hoog risico op bias
Beperkingen zijn de lage kwaliteit van de geïncludeerde onderzoeken: beperkte methodebeschrijvingen geven een hoog risico op bias en er waren soms inconsistenties en onnauwkeurigheden in de gerapporteerde uitkomstmaten.
Hoewel deze review niet verduidelijkt of drospirenon beter werkt dan andere vormen van anticonceptie, kan drospirenon overwogen worden bij de behandeling van PMS, zeker als er ook een anticonceptiewens is. Bovendien geeft anticonceptie minder hevige bijwerkingen dan SSRI’s; het alternatief in de medicamenteuze behandeling van PMS.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.