Nieuws

Een op de 10 patiënten haalt voorgeschreven medicatie niet op

Gepubliceerd
25 oktober 2022
Gemiddeld wordt ruim 11% van de nieuwe medicatie die de huisarts voorschrijft niet afgehaald bij de apotheek. Dat percentage wisselt voor diverse medicijnsoorten en is gerelateerd aan kenmerken van zowel de patiënt als het voorschrift. Het mechanisme ‘wel voorschrijven van medicatie maar niet ophalen’ benadeelt de gezondheid van de patiënt. Het jaagt ook de zorgkosten op.
0 reacties

Deze resultaten komen naar voren na koppeling van gegevens uit de Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn en data van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. De onderzoekspopulatie bestond uit 65.877 patiënten die in 2012 in totaal 181.939 nieuwe medicatievoorschriften ontvingen. Primaire non-adherentie (PNA) was gedefinieerd als het niet verstrekken van medicatie door de apotheek binnen 30 dagen na voorschrijfdatum door de huisarts.

Uitkomsten 

De PNA bedroeg 11,5% voor alle nieuwe medicatievoorschriften en 9,9% voor geneesmiddelen die vaak in de eerste lijn worden voorgeschreven. Binnen de laatstgenoemde medicijngroepen was de PNA het laagst voor schildklierhormonen (5,5%) en orale antidiabetica (5,6%). De PNA was het hoogst voor PPI’s (12,8%) en NSAID’s (11,8%). PNA kwam vaker voor bij comorbiditeit (OR 1,46; 95%BI 1,37 tot 1,56 voor > 3 actieve diagnoses) en bij niet-vergoede medicatie (OR 2,78; 95%-BI 2,65 tot 2,92).  

Ook jongere leeftijd, mannelijk geslacht en wonen in een buurt met een lage SES waren risicofactoren voor PNA.

Advies 

Met ruim 10% van alle voorgeschreven medicamenteuze behandelingen wordt geen start gemaakt en dat leidt mogelijk tot een slechtere gezondheid van de patiënt en tot een toename van de zorgkosten. Een echte dialoog met de patiënt over het daadwerkelijk gebruik van de medicatie is het belangrijkste middel om therapietrouw te bevorderen. Denkt u daaraan voordat u een PPI of NSAID voorschrijft?

Literatuur

  • Hempenius M, et al. Primary nonadherence to drugs prescribed by general practitioners: A Dutch database study. Br J Clin Pharmacol 2022 Jul 27. DOI: 10.1111/bcp.15472 [epub ahead of print].

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen