Huisartsenzorg is een succesnummer: zorg is er goedkoop, dichtbij, laagdrempelig en van goede kwaliteit. Dat klinkt beleidsmakers als muziek in de oren: het idee lijkt dat alles dat niet goedkoop, dichtbij of laagdrempelig is dat kan worden, door het door huisartsen te laten doen. De huisartsenzorg dreigt zo ten onder te gaan aan haar eigen succes.
Daarmee wordt voorbijgegaan aan wat huisartsenzorg zo succesvol maakt, namelijk de langdurige relatie tussen huisarts en patiënt. Vertrouwen en contextkennis helpen bij het vertalen van algemene evidencebased medische kennis naar voor individuele patiënten behulpzame en bruikbare adviezen. Op die manier wordt rationele zorg passende zorg; betekenisvol voor patiënten en een prachtig vak voor ons.
Huisartsen zijn meesters in het omgaan met onzekerheid, in het balanceren tussen watchful waiting en tijdig ingrijpen.
‘Huisartsenzorg is iets om trots op te zijn en te koesteren’
Normaliseren, ondersteunen en begeleiden zijn krachtige en bewezen middelen in de huisartsgeneeskunde. Zoals Balint al schreef is de dokter vaak zelf het medicijn. Een medicijn dat werkt door die vertrouwensband en het kennen van de patiënt in zijn of haar context.
Een sterke huisartsenzorg verkleint bovendien gezondheidsverschillen en vermindert ongelijkheid in kwaliteit van zorg en in toegang tot zorg. Huisartsenzorg is iets om trots op te zijn en te koesteren. Dat vereist goede randvoorwaarden. Maar het vraagt ook van ons om die onmisbare kern, de kracht van onze kernwaarden, steeds te blijven uitdragen. Het is belangrijk om gezamenlijk na te denken hoe we die kernwaarden in een veranderende samenleving en beroepsgroep kunnen blijven vormgeven op een manier die bij ons past, die tegelijkertijd de kracht van de huisartsenzorg overeind houdt. Want alleen dan blijft huisartsenzorg passende zorg, zowel voor onze patiënten als voor ons.
Wendy Borneman
Huisarts en voorzitter Raad van Bestuur NHG
Reacties
Er zijn nog geen reacties.