De onverholen aanwezigheid van geneesmiddelenreclame in H&W is al vele jaren een doorn in mijn oog. En ik ben niet de enige: ‘Beste hoofdredacteur, ik ben bereid meer lidmaatschapsgeld te betalen als de geneesmiddelenreclame mij bespaard kan blijven. Als ik de reclame er zelf elke keer uit moet scheuren, wil ik graag korting op het lidmaatschapsgeld.’
De oneigenlijke beïnvloeding van artsen, onderzoekers, patiënten en beleidsmakers door marketingstrategieën van de farmaceutische industrie zijn alom bekend. Deze maand in H&W aandacht voor het onderzoek van Marloes Dankers et al., dat beschrijft welke overtuigingsstrategieën farmaceutische bedrijven in hun marketingmaterialen voor huisartsen gebruiken. Het vaakst kwamen de strategieën ‘sympathie’ (aardige mensen of organisaties krijgen meer gedaan) en ‘autoriteit’ (iemand met verstand van zaken of bekendheid overtuigt meer) voor. Niks nieuws, eigenlijk: de farmacie speelt net zo goed in op de (on)bewuste cognitieve vooroordelen van huisartsen. Ook via de sympathie en autoriteit van H&W.
Nederlandse huisartsen en het NHG zijn zich hier al jaren van bewust. Zo wenst het NHG al vele jaren geen enkele farmaceutische betrokkenheid bij (bijna) al zijn activiteiten, zoals de ontwikkeling van richtlijnen, scholingen, website, etc. Behalve H&W.
Slechte reclame dus, voor H&W. Ik heb mij daarom afgelopen jaar ingezet voor een farmavrij H&W. Principieel vond ik binnen het NHG met name medestanders. Wel was ik wat teleurgesteld door uw antwoorden in ons gebruikersonderzoek van eind 2022: een magere 37% vindt het (zeer) slecht dat H&W farma-advertenties plaatst. Financieel vond ik meer weerstand. Niet onverwacht, want H&W wordt voor ongeveer 60% gefinancierd uit (farma-)advertentie-inkomsten. Wie gaat die wegvallende tonnen in de toekomst betalen? Slechts 43% van de respondenten uit het gebruikersonderzoek heeft een hogere contributie over voor een farmacievrije H&W. Gelukkig vond de Raad van Bestuur een oplossing; zonder verhoging van het lidmaatschapsgeld én zonder krimp van H&W.
In 2024 treft u daarom alvast 50% minder geneesmiddelenadvertenties aan in onze papieren edities. Voor 2025 en daarna heb ik de toezegging dat H&W 100% farma-advertentievrij wordt.
Blijft u nog een jaartje de resterende helft aan farmaceutische advertenties eruit scheuren? Dan hebben wij de ballen om te zorgen dat vanaf 2025 alle kanalen van H&W 100% farmavrij zijn. Ook zonder testosterongel.
Reacties (7)
Wat dachten jullie er van om eens te stoppen met het standaard versturen van de papieren versie en de H&W voortaan digitaal verspreiden, zoals de huidige mail met eventueel maandelijks een .pdf?
Al dat papierwerk kost een hoop geld, is milieu-onvriendelijk en toch niet meer van deze tijd?
Degene die nog graag een papieren versie thuis ontvangt zou zich kunnen melden en daar eventueel wat extra voor betalen.
- Login om te reageren
Beste Peter Brinkman,
Hartelijk dank voor je reactie. Jouw idee om te stoppen met het standaard versturen van de papieren editie is op termijn een voor de hand liggende koers. Uit een recent gebruikersonderzoek (december 2022) blijkt echter dat een substantiële groep lezers nog erg hecht aan de papieren editie. Bij de 50plussers is dat zelfs meer dan 80%.
Het lezen van een pdf blijkt dan weer lastig op kleinere schermen.
Mogelijk komt er de komende jaren een digitale editie die alles oplost.
Met vriendelijke groet, Gijs Baaten, hoofdredacteur H&W
- Login om te reageren
Hulde! Het blijkt een lange weg naar een onafhankelijk H&W. Al jaren geleden hebben we als expert group voor de diabeteszorg (DiHAG) de farmaceutische sponsoring verlaten en ons ingezet voor onafhankelijke nascholing. De farma advertenties in H&W (en de gesponsorde nascholing) bleef daarbij een doorn in het oog. Goed dat de koers wordt gewijzigd!
- Login om te reageren
Heel goed H&W!!! Die advertenties staan vaak haaks op de adviezen uit onze NHG-Standaarden. Nu nog volledig ongesponsord nascholingen voor huisartsen. De meeste nascholingen zijn helaas nog gesponsord door de farma.
- Login om te reageren
Gelukkig zijn de NHG nascholingen ( NHG E-learnings, NHG-congres en NHG-wetenschapsdag) ook al jaren farma-vrij!
Mireille Ballieux
Programmanager NHG E-learning
- Login om te reageren
Stichting Langerhans verzorgt ook uitsluitend ongesponsord onderwijs over diabetes, CNS, CVRM en obesitas. Maar andere aanbieders van onderwijs over deze onderwerpen zijn bijna altijd gesponsord door farma. Ook de congressen die onze POHs bezoeken worden volledig gesponsord (en dus gestuurd).
- Login om te reageren
Hulde!
- Login om te reageren