Hoe gezond is jouw vagina? Bij alle huisartsen valt veel reclame voor Ellen in de bus. Ellen is een tampon die Lactobacillus afgeeft, en daarmee pretendeert de vagina gezond te houden. Onzin? Lactobacilli zijn de meest voorkomende bacteriën in de vagina en houden deze vrij van pathogenen, onder andere door de pH laag te houden. In de vagina komen zo’n 80 stammen van Lactobacillus voor, waaronder de Lactobacillus acidophilus en de Lactobacillus casei. Een verstoring van het natuurlijk evenwicht van de Lactobacilli, door bijvoorbeeld een antibioticakuur of na seksuele activiteit, kan pathogenen vrij spel geven. Het idee is dat het lokaal aanbrengen van Lactobacilli (bijvoorbeeld met een tampon) het evenwicht weer kan herstellen. Door zo’n tampon preventief te gebruiken, kun je de infectie zelfs voor zijn. Het klinkt allemaal logisch, maar wat zegt de literatuur hierover? Een recent literatuuronderzoek selecteerde elf RCT’s die de effectiviteit van Lactobacilli-therapie bij bacteriële vaginose (BV) en urineweginfecties (UWI) onderzochten. Zeven onderzoeken bekeken de effectiviteit bij BV, vier bij UWI’s. Bij UWI’s bleek geen gunstig effect van de behandeling, bij BV lieten twee onderzoeken een positief effect zien: een bij vrouwen met BV die vier weken dagelijks 10 ml yoghurt aanbrachten in de vagina, waarbij 88% genas, tegen 15% zonder behandeling. In het tweede onderzoek onderzocht men vrouwen met recidiverende BV-infecties. Door dagelijks 150 ml yoghurt met Lactobacillus acidophilus te nuttigen, verminderde de kans op BV met 60%, tegen 25% reductie in de placebogroep (gepasteuriseerde yoghurt). De overige vijf onderzoeken, waarvan twee ook keken naar behandeling met probiotische tampons, lieten geen voordeel van deze behandeling zien. Vooralsnog blijft de werkzaamheid dus onduidelijk, maar een dagelijks bakje probioticayoghurt werkt net zo goed of slecht als een probiotische tampon of een andere lokale behandeling om de vagina gezond te houden. Oraal ingenomen Lactobacilli blijken in voldoende hoeveelheden op hun plaats in de vaginawand terecht te komen. Een goedkoper en gemakkelijker alternatief is dan Ellen. (KJ)
Literatuur
- 1.Barrons R, et al. Clin Ther 2008;30:453-68. Use of Lactobacillus probiotics for bacterial genitourinary infections in women: a review.
- 2.Morelli L, et al. J Clin Gastroenterol 2004;38:S107–S110. Utilization of the intestinal tract as a delivery system for urogenital probiotics.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.