Nieuws

Verdere stijging van aantal mensen met lymeziekte

Gepubliceerd
23 april 2018
Het RIVM meldt een stijging van het aantal diagnoses van erythema migrans in de periode van 2014 tot 2017: van 23.500 naar 25.500 per jaar. Dat blijkt uit een peiling onder huisartsen. Ook tekenbeetconsulten komen vaker voor. Gemiddeld leidt 2 tot 3% van de tekenbeten tot lymeziekte, en bij een volgezogen teek twee keer zo vaak.
0 reacties
Incidentie erythema migrans
Aantal diagnoses erythema migrans in de huisartsen praktijk per gemeente per 100.000 inwoners in 2017.
© Tekenradar.nl

Bij 95% van de lymepatiënten blijft het acute stadium van de ziekte beperkt tot een erythema migrans (EM): een langzaam uitbreidende ring- of vlekvormige uitslag. Daarnaast wordt bij 5% van de patiënten latere manifestaties vastgesteld, zoals neuroborreliose, lymeartritis, Borrelia-lymfocytoom, of acrodermatitis chronica atroficans (ACA). Sommige patiënten houden langdurig klachten, ook na behandeling met antibiotica. Het gaat dan om spier- en gewrichtspijn, neurocognitieve symptomen en vermoeidheid. Het totaal aantal gevallen van lymeziekte in 2017 wordt geschat op 27.000.

Over de oorzaken van langdurige klachten na lymeziekte is onvoldoende bekend. Mogelijke verklaringen voor de langdurige klachten zijn een persisterende infectie, een aberrante afweerrespons, restschade van de infectie, of cognitieve en gedragsmatige factoren. Daarnaast kunnen ook andere ziekteverwekkers die in teken voorkomen een rol spelen.

De komende twee jaar wordt onderzoek gedaan naar tekenbeetziekten anders dan lymeziekte, en andere mogelijke oorzaken van langdurige lymegerelateerde klachten. Via tekenradar.nl worden hiervoor patiënten geworven, waarbij patiënten zichzelf kunnen aanmelden. Het gaat om volwassenen én kinderen met EM of een andere vorm van lymeziekte, en volwassenen met koorts na een tekenbeet. Op tekenradar.nl/arts kunnen huisartsen meer informatie vinden over het onderzoek en meer over tekenbeten en de ziekte van Lyme, waaronder voorbeeldfoto’s van (atypische) EM. Daarnaast is er de NHG-Behandelrichtlijn Tekenbeet en erythema migrans.

Lees meer op Tekenradar en over het onderzoek.

 

Literatuur

  • Lyme in Nederland: erythema migrans incidentie per gemeente, www.tekenradar.nl.
  • Hofhuis A, et al. Predicting the risk of Lyme borreliosis after a tick bite, using a structural equation model. PLoS One 2017;12:e0181807.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen