Het steriliseren is een tijdrovende taak. Het kwam in mijn eerste jaar regelmatig voor dat ik misgreep naar een nieuw speculum en de praktijk moest afstruinen om er een te vinden.
Eerlijk gezegd heb ik er nooit zo bij stilgestaan hoeveel werk het steriliseren en verpakken van specula is. Totdat ik de afgelopen periode de poli gynaecologie van dichtbij heb mogen bewonderen en daar vrij weinig blauw plastic tegenkwam. Gesteriliseerde specula liggen daar niet standaard verpakt. Terwijl je zou verwachten dat als er in de huisartsenpraktijk iets moet worden verpakt, dit in het ziekenhuis zeker het geval is.
In deze H&W besteden De Hoog en Bruens aandacht aan het verpakken van de gesteriliseerde specula in de huisartsenpraktijk. Het grootste voordeel van deze werkwijze is dat een gesteriliseerd speculum altijd als zodanig te herkennen is. Nu ben ik een groot voorstander van duidelijkheid, zeker als het op hygiëne aankomt. Maar De Hoog en Bruens dragen alternatieven aan die net zo duidelijk zijn en tegelijkertijd ook plastic en tijd besparen. Dat spreekt mijn bij voorkeur opgeruimde geest toch ook wel aan.
Wellicht is een en ander afhankelijk van hoe vaak je een speculum nodig hebt en hoe je de gesteriliseerde specula in de spreek- of onderzoekskamer kunt bewaren. Maar ik kan mij goed voorstellen dat als ik in de toekomst evenveel gynaecologische hulpvragen krijg als in mijn eerste jaar (ooit had ik er acht op één ochtend), de specula om praktische redenen niet meer verpakt gaan worden.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.