Een onderzoeker van het UMCG heeft een lampje ontwikkeld, de AGE Reader, dat kan voorspellen of een patiënt met perifeer vaatlijden (‘etalagebenen’) een verhoogd risico heeft op een andere cardiovasculaire aandoening.
Patiënten met perifeer vaatlijden komen steeds vaker voor en hebben een hoger risico op andere hart- en vaatziekten. Versuikerde eiwitten, ook wel advance glycation end products (AGEs) genoemd, spelen hierbij een belangrijke rol en nemen toe met de leeftijd. Deze eiwitten kunnen zichtbaar worden gemaakt op de onderarm met de AGE Reader: een lampje dat met uv-licht schijnt en de gereflecteerde AGEs meet.
Het onderzoek is verricht onder bijna 500 patiënten met perifeer vaatlijden. Ongeveer de helft van deze patiënten is vijf jaar gevolgd. De hoeveelheid AGEs is vergeleken met een groep controlepatiënten. De onderzoekers concluderen dat mensen met perifeer vaatlijden veel hogere AGEs in de huid hebben dan gezonde controlepersonen. Daarnaast vonden ze dat patiënten met hogere AGEs in de huid meer cardiovasculair risico lopen dan patiënten met lagere hoeveelheden: een kwart van de patiënten die voor vijf jaar gevolgd werd, had binnen vijf jaar na de eerste meting een hartaanval of beroerte gehad en een kwart overleed.
Voor de huidige praktiserende huisarts zou deze vorm van non-invasieve diagnostiek een handige tool kunnen zijn om de patiënten met perifeer vaatlijden met een verhoogd cardiovasculair risico op te sporen en ‘het lichtje te laten branden’ om gezonder te leven. Voordat de marker echter gebruikt kan worden in de kliniek is vervolgonderzoek nodig, waarbij met name de nog onduidelijke pathofysiologische rol van AGEs in vaatlijden onderzocht moet worden, aldus de onderzoekers.
De Vos LC. Advanced glycation end products in patients with peripheral artery disease [proefschrift]. Groningen: Rijksuniversiteit Groningen, 2016.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.