Laten huisartsen zich bij het voorschrijven van statines beïnvloeden door de opvattingen van patiënten over minimaal wenselijke levensduurverlenging? Uit Noors onderzoek blijkt dat huisartsen daar weinig rekening mee te houden.
In het kader van het onderzoek kregen 3270 Noorse huisartsen (respons 1296) een hypothetische meneer Hansen van 55 jaar voorgelegd. Hansens vader overleed op 52-jarige leeftijd aan een hartinfarct, zelf heeft hij geen gezondheidsklachten, rookt hij niet en heeft geen suikerziekte maar wel een systolische bloeddruk van 158 mmHg, een totaal cholesterol van 7,1 mmol/l en een HDL-cholesterol van 1,1 mmol. Op basis van dit risicoprofiel wordt zijn kans op cardiovasculaire sterfte de komende 10 jaar geschat op 7 tot 10 procent. In de casus geeft Hansen aan wel een statine te willen gebruiken als dat leidt tot voldoende extra tijd van leven. Iedere huisarts kreeg een van de zes versies waarin de minimaal wenselijke levensduurverlenging door Hansen gesteld wordt op 8, 4 of 2 jaar respectievelijk 12, 6 of 3 maanden.
De versie die de huisartsen kregen, bleek amper van invloed op de besluitvorming. Van de huisartsen die de 8-jaar versie ontvingen, gaf 76 procent te kennen een statine voor te schrijven; van degenen die de 3-maanden variant kregen, 87 procent. De test voor een lineaire trend over de 6 varianten bleek hierbij niet significant.
De huisartsen kregen ook de vraag de te behalen levensduurverlenging van Hansen door statinegebruik te schatten. Slechts 25 procent van de huisartsen schatte deze correct op minder dan 12 maanden. Van deze groep wilde de helft hem een statine geven tegenover meer dan 80 procent van degenen die meenden dat zijn extra levenstijd 12 maanden of meer bedroeg (odds ratio voor trend 3,07; 95%-BI 2,55 tot 3,69).
Het voorschrijfgedrag bij statines wordt dus vooral bepaald door de te rooskleurige opinie van de huisartsen omtrent de baten en nauwelijks door de wens van de patiënt.
Halvorsen PA, et al. Decisions on statin therapy by patients’ opinions about survival gains: cross sectional survey of general practitioners. BMC Family Practice 2015;16:79.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.