In 2014 werd in de Verenigde Staten het aantal indicaties voor hydrocodone verminderd, en mochten geen automatische herhaalrecepten meer worden afgegeven. De onderzoekers bekeken transacties en advertenties op 31 van de grootste, darknet cryptomarkets (online illegale marktplaatsen). Zij zochten naar verkoop van opioïden, sedatieven, steroïden en stimulantia in de periode van 2013 tot 2016.
Na de beleidswijziging ging de illegale handel in opioïden in de Verenigde Staten omhoog: in juli 2016 betrof 13,7% van de online medicatiehandel opioïden, tegenover een te verwachten 6,7% als er geen verandering in voorschrijfbeleid was geweest. De handel in andere medicatie bleef gelijk, evenals de handel in opioïden buiten de Verenigde Staten. Opvallend genoeg was het niet het zwakkere hydrocodone dat vaker werd verhandeld na 2014, maar nam vooral de handel in sterkere opioïden zoals oxycodon en fentanyl toe (fentanyl was in 2014 de minst verkochte opioïde, in 2016 was het middel nummer 2).
Causaliteit is uit dit onderzoek niet af te leiden, maar het is wel aannemelijk dat het striktere voorschrijfbeleid bijdroeg aan de toename in de online illegale handel. Daarnaast is de stap naar sterker werkende opioïden online blijkbaar snel gezet. Goed om ons eraan te herinneren dat hulp om van verslavende middelen af te komen uit meer bestaat dan stoppen met voorschrijven.
Literatuur
- Martin J, et al. Effect of restricting the legal supply of prescription opioids on buying through online illicit marketplaces: interrupted time series analysis. BMJ 2018;361:k2270. Doi: https://doi.org/10.1136/bmj.k2270.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.