Tussen 2014 en 2017 verdeelden de onderzoekers 49 huisartsenpraktijken in interventiepraktijken (n = 23) of controlepraktijken (n = 26). Van de 1510 geselecteerde patiënten deden er 298 (20%) aan het onderzoek mee, 149 per onderzoeksgroep. De deelnemers waren vergelijkbaar met de totale type 2-diabetespopulatie in Schotland. De controlegroep kreeg reguliere zorg. De interventiegroep onderging een intensief programma gericht op gewichtsreductie – met als doel meer dan 15 kg gewichtsverlies in een jaar – en/of remissie van diabetes, gedefinieerd als een HbA1c < 48 mmol/l na staken van alle antidiabetica. Lokale verpleegkundigen en diëtisten volgden een scholing van 8 uur over het programma dat 3 elementen bevatte: dieetvervanging en direct stoppen met antidiabetica (3 maanden), reïntroductie van voeding (maximaal 2 maanden) en behoud van gezond gewicht.
In de interventiegroep bereikten 36 (24%) deelnemers meer dan 15 kg gewichtsverlies tegenover 0 in de controlegroep. In de interventiegroep bereikte 46% remissie van diabetes tegenover 6% in de controlegroep. Meer gewichtsverlies leidde tot een hoger percentage remissie: van 0% onder patiënten zonder gewichtsverlies tot 31 van de 36 (86%) patiënten die 15 kg of meer gewicht verloren. Ook verbeterde de kwaliteit van leven onder de patiënten in de interventiegroep, tegenover een afname van kwaliteit van leven in de controlegroep.
Opvallend was wel dat het percentage uitvallers in de interventiegroep (25%) groot was. Het bleek erg moeilijk om het dieet vol te houden. Daarnaast was de looptijd van dit onderzoek (een jaar) onvoldoende om de langetermijneffecten van de interventie te bepalen. Ondanks deze kanttekeningen blijft de boodschap overeind: diabetes type 2 is te genezen in de eerste lijn, mits het de patiënt lukt om fors af te vallen.
Literatuur
- Lean MEJ, et al. Primary care-led weight management for remission of type 2 diabetes (DiRECT): an open-label, cluster-randomised trial. Lancet 2018;391:541-51
Reacties
Er zijn nog geen reacties.