Juist als er meerdere gelijkwaardige opties zijn, of als de voor- en nadelen verschillend kunnen worden gewogen, komen keuzehulpen goed van pas
Ik merk dat ik er in de spreekkamer lang niet altijd aan denk om keuzehulpen van Thuisarts.nl te gebruiken. Mijn collega’s en de huisartsen in opleiding kennen ze ook niet allemaal en aarzelen om ze te gebruiken omdat het tijdrovend lijkt. Toch blijkt uit onderzoek dat het gemiddeld niet meer tijd kost en dat het juist helpt bij gezamenlijke besluitvorming. Je moet er dan uiteraard wel mee oefenen.
Is het nodig om keuzehulpen te gebruiken? In de praktijk werkt heldere voorlichting vaak al goed. Maar juist als er meerdere gelijkwaardige opties zijn, of als de voor- en nadelen verschillend kunnen worden gewogen, komen keuzehulpen goed van pas. Zoals bij twijfel over PSA-testen, starten met antidepressiva, antihypertensiva, statines of bij ongewenste zwangerschap.
Helpen keuzehulpen patiënten om betere beslissingen te nemen? Dat lijkt wel zo te zijn. Een cochranereview laat zien dat gebruik ervan gemiddeld meer kennis oplevert over de opties en meer zekerheid geeft over persoonlijke voorkeuren. Daarnaast kunnen patiënten een actievere rol in de besluitvorming nemen, accuratere risicoperceptie krijgen, en keuzes maken die meer bij hun persoonlijke waarden passen, vooral als de keuzehulp vlak voor of tijdens het consult wordt ingezet. Al met al lijkt het dus een goed idee om bij patiënten die komen met vragen als ‘dokter, moet ik een PSA-test?’ of ‘moet ik nu wel of niet medicijnen slikken voor mijn bloeddruk?’ vaker een keuzehulp te gebruiken zoals die ook op Thuisarts.nl te vinden zijn.
Petra van Peet, redactielid H&W
➤ Kijk bij gerelateerd voor voorbeelden van keuzehulpen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties.