NHG Forum

Aios Rick van de Doel: “Waarnemen biedt meer vrijheid”

Gepubliceerd
2 oktober 2019
Binnenkort is Rick van den Doel klaar met de huisartsopleiding en gaat aan het werk als waarnemer, net als de meeste starters. Hoe word je vanuit de opleiding hierop voorbereid en wat kun je zelf doen?
0 reacties
Rick van den Doelen
© Margot Scheerder

Rick van den Doel: “Bij de huisartsopleiding van het AMC krijg je drie middagen onderwijs over wat je moet regelen als je gaat starten als huisarts. Dit is vooral gericht op waarnemen, want daar kiezen de meeste mensen voor. Je krijgt informatie over het afsluiten van verzekeringen, klachtenregelingen, waar je op moet letten als zzp-er, het doen van belastingaangifte, et cetera. Bij de meeste huisartsopleidingen zit er over dit onderwerp een stuk onderwijs in het curriculum. Daarnaast kun je altijd bij je opleider terecht. Alle huisartsen zijn ooit begonnen en weten dus wat je kunt verwachten.”

En starten met een eigen praktijk?

“Het merendeel van de startende huisartsen begint niet meteen met een eigen praktijk. Dan is onderwijs hierover een beetje een ver-van-mijnbed-show. Bij het AMC is er op dit gebied alleen een workshop personeelsmanagement. Aios vinden overigens dat praktijkmanagement onvoldoende terugkomt in het curriculum, dat blijkt ook uit een enquête van het Nivel. De vraag is of het nuttig is om tijdens je opleiding onderwijs hierover te krijgen, als je pas drie of vier jaar nadat je gestart bent als huisarts een praktijk gaat overnemen.”

Waarom kiezen de meeste starters voor waarnemen?

“Het geeft je een bepaalde vrijheid en dat is fijn. Tijdens de opleiding werk je in twee verschillende praktijken. Het is prettig om na je opleiding op meerdere plekken te kijken wat voor soort praktijkvoering er bij je past. Daarnaast willen veel starters graag diensten doen. Je doet dan ervaring op en legt jezelf niet meteen vast.”

Het is prettig om bij verschillende praktijken te werken en te ontdekken wat bij je past

Wat doet de LOVAH aan ondersteuning?

“De LOVAH organiseert op alle lokale afdelingen een of twee keer per jaar workshops samen met een adviesbureau. Die workshops zijn meestal gericht op waarnemen. In Maastricht en Groningen zijn er ook workshops over praktijkhouden. Daarnaast kijken we als LOVAH naar de mogelijkheid voor aios om een profklas te volgen. Dat is een onderwijscyclus ontwikkeld voor huisartsen, om je voor te bereiden op het praktijkhouderschap.”

Waar denk je als startende huisarts tegenaan te lopen?

“Je moet veel dingen regelen, zoals verzekeringen en registraties. En je moet op zoek gaan naar werk. Daarnaast moet je jezelf aanmelden bij een klachtencommisie en nadenken over lidmaatschap van beroepsorganisaties. Van een situatie in loondienst waar alles voor je wordt geregeld, moet je in een keer alles zelf regelen.

Medisch-inhoudelijk denk ik dat je je leven lang tegen dingen aan blijft lopen. Je kunt niet in drie jaar tijd alles perfect in de vingers hebben. Er zijn altijd zaken waar je nog niet zoveel ervaring mee hebt. Je leert hoe je die lacunes kunt herkennen en aanvullen. En je kunt altijd overleggen met specialisten. In het begin is het even wennen, maar dat heb je met elke nieuwe baan of nieuwe stap in je carrière.”

Hoe blijf je wetenschappelijk gezien up-to-date?

“Ik lees Huisarts en Wetenschap. Dat doen de meesten. Daarnaast gebruik je natuurlijk de NHG-Standaarden. Hoe je hiermee omgaat, verschilt per persoon. De een heeft meer behoefte om kwesties diep uit te zoeken dan de ander. Het NHG ondersteunt hierbij met de standaarden, PINS, e-learning en H&W. Wat mij betreft zijn daar geen lacunes.”

Rick van den Doel is aios aan de huisartsopleiding in Amsterdam (locatie AMC) en bijna klaar. Daarnaast is hij bestuurslid sponsoring bij de Landelijke Organisatie Van Aspirant Huisartsen (LOVAH).

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen