Het was voor mij lange tijd vanzelfsprekend dat een huisarts een auto heeft. Het stereotype beeld was: bruine ribbroek, ouderwetse dokterstas en een Volvo. Zo ook mijn eerstejaars opleider. Achter in de Volvo lagen naast de dokterstas ook de verlostas, verbandkoffer en zuurstoftank. Het praktijkgebied strekte zich uit over meerdere dorpen op het Zeeuwse platteland. In de dienst werd het gebied 2 keer zo groot. De huisarts, altijd als eerste ter plaatse. Bijna 100 jaar geleden richtte onze beroepsgroep zelfs een vereniging op voor het afsluiten van autoverzekeringen (de VvAA).
Nog steeds is het een toelatingseis voor de huisartsenopleiding om een rijbewijs te hebben. Dit impliceert dat het rijden in een gemotoriseerd voertuig noodzakelijk is voor de beroepsuitoefening. Maar is dat wel zo?
Het belangrijkste argument voor de auto is nog steeds de spoedzorg: je moet binnen 15 minuten na een spoedmelding ter plaatse kunnen zijn. Het gebeurt alleen zeer zelden dat ik overdag met grote spoed naar een patiënt ga. Als dit al gebeurt, is het in de dienst. Dit is ook landelijk zo: slechts 3,5% van alle contacten met de huisartsenpraktijk overdag heeft een spoedeisend karakter, waarvan 0,8% U1 of U2.
Het belangrijkste argument om de auto te laten staan is duurzaamheid. Wegtransport is verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de uitstoot van broeikasgassen, waarvan ongeveer 50% afkomstig is van personenauto’s. Bovendien is lichaamsbeweging goed voor je gezondheid, dus van fietsend of lopend je visites doen ‘ga je ook zelf langer mee’.
Ik denk dat de meeste praktijkgebieden goed fietsbaar zijn; in de stad ben je met de fiets zelfs vaak sneller. En die spoednorm? Met een elektrische fiets (25 km/uur) of een speed pedelec (50 km/uur) kun je ook in een groter praktijkgebied met spoed visites afleggen, zonder jezelf het zweet op de rug te fietsen.
Laten we dus vaker fietsen! En wordt het ook niet tijd om de toelatingseisen tot de huisartsenopleiding aan te passen aan de huidige tijd?
Arts en auto? Arts en fiets!
Reageren? Dat kan hieronder.
Reacties (1)
Leuk om dit artikel van jou te lezen Jill! Heb ik in de Akkers het goede voorbeeld gegeven? ;-)
- Login om te reageren