Nieuws

Dun bewijs voor effectiviteit kruidenmiddelen bij dyspepsie

Door
Gepubliceerd
2 oktober 2023
Kruidenpreparaten kunnen klachten van functionele dyspepsie enigszins verminderen. De bewijslast voor het effect van deze middelen is echter laag. Dat blijkt uit een recente cochranereview.
1 reactie
Pepermuntolie
Kruidenmiddelen zoals pepermuntolie kunnen helpen tegen dyspepsie.

Mensen met functionele dyspepsie gebruiken vaak kruidenmiddelen om de klachten te verminderen, maar de meerwaarde van deze middelen is onduidelijk. Daarom analyseerden de auteurs van een cochranereview de effecten en bijwerkingen van niet-Chinese kruiden bij functionele dyspepsie.

Pepermunt- en karwijolie

De auteurs zochten RCT’s over niet-Chinese kruidengeneesmiddelen bij patiënten met functionele dyspepsie. Zij includeerden 41 onderzoeken (4477 deelnemers). Daarin werden in totaal 27 verschillende kruidenmiddelen onderzocht. Van alle onderzochte middelen was de bewijslast voor de effectiviteit van pepermunt- en karwijolie, STW5 (Iberogast) en kurkuma het best onderbouwd. Pepermunt- en karwijolie leken het best te helpen bij dyspepsie: het gestandaardiseerd gemiddeld verschil (SMD) ten opzichte van placebo was -0,87 (95%-BI -1,15 tot -0,58). STW5 verminderde de klachten van dyspepsie ten opzichte van placebo met 2,64 punten (95%-BI 0,90-4,39; schaal 0-40) en kurkuma met 3,33 punten (95%-BI 0,81-5,84; schaal 0-40). Er waren geen significante verschillen in het aantal gemelde bijwerkingen tussen de verschillende interventie- en placebogroepen.

Slag om de arm

De auteurs geven aan dat we hun resultaten met voorzichtigheid moeten interpreteren. De bewijslast is over het algemeen namelijk laag. Zo was het aantal deelnemers per interventie gering. Bovendien hadden de meeste onderzoeken een aanzienlijk risico op bias. Ook was het in veel onderzoeken niet duidelijk hoe de diagnose functionele dyspepsie was gesteld.

Adviezen

Op basis van de lage bewijslast is een algemeen advies om medicinale kruiden in te zetten bij functionele dyspepsie niet op zijn plaats. In individuele gevallen kunnen pepermunt- en karwijolie, STW5 of kurkuma echter wel worden overwogen als afwachten, adviezen en eventuele maagzuurremmende medicatie geen soelaas bieden. Daarbij is het goed te weten dat bij langdurig gebruik de kosten van STW5 beduidend hoger zijn dan die van pepermunt- en karwijolie of kurkuma.

Lees meer over het onderzoek Non-Chinese herbal medicines for functional dyspepsia van G. Baez, et al.

Literatuur

  • Baez G, et al. Non-Chinese herbal medicines for functional dyspepsia. Cochrane Database Syst Rev 2023;6:CD013323.

Reacties (1)

Björn Vos 3 oktober 2023

Naast de kosten moeten ook de bijwerkingen niet vergeten worden. Zo kan Iberogast (STW5) leiden tot leverschade: zie https://www.ntvg.nl/artikelen/hepatitis-na-gebruik-van-een-kruidenextract en https://www.lareb.nl/news/ernstige-leverschade-bij-iberogast

Verder lezen