Complexe problematiek en multimorbiditeit
In 2007 is het initiatief genomen tot het Platform Chronische Aandoeningen (PCA), als antwoord van LHV, NHG, expertgroepen en universitaire afdelingen Huisartsgeneeskunde op de toenemende complexe problematiek - in het bijzonder multimorbiditeit - bij patiënten in de huisartsenzorg. De naam van het platform staat nog ter discussie; er wordt ook wel gesproken over de Beleidsadviescommissie Zorg bij Chronische Aandoeningen. Maar de hoofddoelstelling staat vast: het bevorderen van de zorg voor chronisch zieken en van integrale zorg. Dit door medisch-inhoudelijk beleid te maken, lacunes in beleid te signaleren en te (laten) oplossen, en de positie van de huisarts in zorgketens te bewaken. Het platform zal de besturen van NHG en LHV gevraagd en ongevraagd adviseren over de zorg voor patiënten met meerdere chronische aandoeningen. Een taak van het platform is de verhouding tussen de medische en de organisatorische assen te bewaken. De medische as vraagt om versterking, bijvoorbeeld door onderzoek en scholing, maar ook zou de organisatorische as nadruk moeten krijgen om versnippering van zorg te voorkomen.
Voorafgaande ontwikkelingen
De huisarts staat voortdurend voor de uitdaging flexibel in te spelen op belangrijke demografische, technologische en politieke veranderingen.
- Toename van kennis ten behoeve van evidence based zorg
- Taakdifferentiatie, taakdelegatie en ketenzorg
- Complexe problematiek: samenhangende zorg
- Maatschappelijke Opgaven Volksgezondheid en Gezondheidszorg (VWS)
Generalistische huisartsenzorg
Het huidige beleid en de financiering van de zorg zijn steeds meer gericht op één chronische aandoening. Het uitgangspunt van de huisartsgeneeskunde is juist de integrale benadering met aandacht voor multimorbiditeit. In de Toekomstvisie Huisartsenzorg 2012 en de concretisering daarvan zijn de kenmerken van de huisartsenzorg beschreven.2 Deze kenmerken zijn ook van toepassing op huisartsenzorg voor patiënten met meer dan één chronische aandoening. De huisartsgeneeskundige zorg gaat uit van een generalistische, integrale benadering, met aandacht voor de persoonlijke context van de patiënt in zijn sociale omgeving, zijn voorgeschiedenis en multiproblematiek/-morbiditeit (vaak samengaand met polyfarmacie). De huisarts behandelt patiënten met meerdere aandoeningen binnen een bepaalde context en sluit waar nodig aan bij de zorg die andere hulpverleners in eerste of tweede lijn bieden. De huisarts vervult een spilfunctie in de gezondheidszorg en fungeert als gids voor de patiënt. (AC)
Reacties
Er zijn nog geen reacties.