Nieuws

Geen verband tussen residuvolume en klachten

Gepubliceerd
21 augustus 2020
Mictieklachten bij mannen komen veel voor en het residu na mictie kan een rol spelen bij het ontstaan van urineweginfecties. Het residuvolume is alleen niet goed te bepalen met palpatie en percussie van de blaas. Voor de huisartsenpraktijk zou het daarom handig zijn als er een relatie was tussen het residuvolume en een klachtenscore. Nederlands onderzoek laat echter zien dat een dergelijk verband niet bestaat.
0 reacties

In een cross-sectioneel onderzoek werden 126 mannen boven de 50 jaar met mictieklachten geïncludeerd (periode van 2010 tot 2017). De onderzoekers maten de klachten met de Internationale Prostaat Symptoom Score (IPSS) en het residu met een eenmalige bladderscan. Bij 73% (n = 92) van de deelnemers werd een residuvolume tussen de 0 en 100 ml gevonden, bij 15,1% (n = 19) een volume tussen de 100 en 200 ml, en bij 11,9% (n = 15) een volume boven de 200 ml. De totale IPSS-score varieerde van 3 tot 33, het gemiddelde was 16,5 (+/- 6,8). 

De onderzoekers keken naar een relatie tussen de hoogte van de IPSS en het residuvolume, met een onderverdeling in afkapwaarde van 100 ml en 200 ml. Zij bekeken ook de diverse items van de IPSS om te zien of een hoge score op één van de vragen een relatie had met de hoogte van het residuvolume. Zij vonden bij geen enkele onderzoeksvraag een significante relatie tussen de IPSS en het residuvolume. 

De NHG-Standaard Mictieklachten bij mannen raadt aan om de IPSS – te vinden op Thuisarts.nl als vragenlijst voor plasklachten bij mannen – te gebruiken om de ernst van de klachten in te schatten en de ervaren hinder te vernemen. Goed om te weten dat de mate van residu hiermee niet in beeld komt. Dat beeld ontstaat alleen met een bladderscan.

Literatuur

  • Lammers HA, et al. No relationship between the International Prostate Symptom Score and post-void residual volume in primary care. Res Rep Urol 2020;12:167-74.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen