Nieuws

Luisteren! Podcast juni 2022

Gepubliceerd
7 juni 2022
Huisartsen zien steeds vaker patiënten met complexe, psychiatrische problemen. Dat verhoogt de werkdruk van de toch al behoorlijk belaste huisartsen. Mogelijk biedt het online overlegplatform Prisma hierbij uitkomst. Daar kunnen huisartsen direct vragen stellen aan psychiaters en andere specialisten. De lijnen zijn er kort en dat scheelt veel tijd en moeite. Femke Veldman sprak hierover met huisarts en epidemioloog Marco Blanker.
0 reacties

Psychiatrische vragen op Prisma

Op het overlegplatform Prisma, dat bestaat sinds 2018, kunnen huisartsen per aandachtsgebied vragen stellen aan specialisten. Marco Blanker deed kwalitatief onderzoek naar de psychiatrische vragen die op Prisma worden gesteld. Daaruit bleek dat huisartsen psychiaters consulteerden over een breed scala aan psychische aandoeningen. Het ging vaak om complexe vragen en slechts een klein deel daarvan had ook met een NHG-Standaard beantwoord kunnen worden. Bij de meeste casussen waren meerdere specialisten betrokken. Huisartsen kregen over het algemeen snel antwoord: de helft van hen had binnen 2 uur een eerste antwoord, 86% binnen 24 uur. Prisma biedt nog meer voordelen: huisartsen kunnen vragen stellen op het moment dat het hen uitkomt en zij krijgen antwoord van meerdere specialisten.

Anderhalvelijnszorg voor knie- en heupartrose

Verder is er in deze podcast aandacht voor anderhalvelijnszorg voor knie- en heupartrose. Om het aantal verwijzingen naar tweedelijnszorg orthopedie terug te dringen zijn er diverse pilotprojecten opgezet. In een aantal van deze projecten leverden orthopeden consulten in de huisartsenpraktijk. Marco Krukerink sprak hierover met Dieuwke Schiphof, universitair docent aan het Erasmus MC. Haar evaluatieonderzoek laat zien dat anderhalvelijnszorg de multidisciplinaire communicatie, de transparantie en het wederzijds respect bevordert. Zorgverleners leren van elkaar en patiënten zijn tevreden over de geleverde zorg. Daarin zit vooralsnog de winst.

Herziene NHG-Standaard Astma bij kinderen

Daarnaast komt de volledig herziene NHG-Standaard Astma bij kinderen aan bod. Tessa Dijksman gaat hierover in gesprek met Lia Boelman, huisarts en lid van de NHG-werkgroep Astma bij kinderen. Zij zetten alle veranderingen op een rijtje. Zo bespreken zij de indicaties voor bloedonderzoek, de eenvoudiger indeling van de astmacontrole, het gepland gebruik van kortwerkende luchtwegverwijders (SABA)bij het sporten en tips voor het afbouwen van inhalatiecorticosteroïden. Verder zijn er nieuwe instructies voor thuisgebruik van SABA na een longaanval en is de duur van een prednisonkuur verkort tot 3 dagen. Lia Boelman onderstreept ook dat het lastig kan zijn de diagnose astma te stellen: deze wordt gesteld op basis van het klinische beeld, er is geen gouden standaard.

Tot slot bespreken Femke Veldman en Tessa Dijksman de nieuwsberichten van het juninummer.

Reageren op onze podcast?

Mail naar redactie@nhg.org.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen