Nieuws

Nieuw onderzoek naar COVID-19-behandeling met platformtrial

Gepubliceerd
16 juni 2023
Dossier
De COVID-19-epidemie is inmiddels een endemie. Kwetsbare mensen kunnen echter nog steeds ernstig ziek worden en ook gezonde patiënten kunnen langdurige klachten hebben van een milde COVID-19-infectie. Het is nog onduidelijk hoe we corona het beste kunnen behandelen. In het voorjaar van 2023 zijn we daarom gestart met de PLATFORM-COVID-trial, die zich richt op het evalueren van de effecten van bestaande geneesmiddelen op de ziektelast van COVID-19.
0 reacties
 PLATFORM-COVID-trial
De PLATFORM-COVID-trial evalueert de effecten van bestaande geneesmiddelen op de ziektelast van COVID-19.

Bij een platformtrial kunnen meerdere interventies tegelijkertijd of sequentieel worden onderzocht. 1 De methodologie biedt de mogelijkheid om tijdens het onderzoek nieuwe interventies toe te voegen en niet effectieve interventies af te laten vallen. Voor onze trial komen geneesmiddelen in aanmerking die een plausibel werkingsmechanisme tegen COVID-19 hebben, een gunstig bijwerkingenprofiel hebben en veilig door de huisarts voorgeschreven kunnen worden. We zullen de trial starten met Montelukast, dat al jaren wordt gebruikt bij astma. 2 5 Als gevolg van COVID-19 kan een klinische complicatie ontstaan die wordt gekenmerkt door een ‘cytokinestorm’. Montelukast kan de cytokineproductie onderdrukken en daardoor mogelijk complicaties en/of langdurige klachten voorkomen. 6 , 7 De primaire uitkomstmaat is de mate van herstel binnen 28 dagen en we kijken ook naar langdurige klachten gedurende een jaar follow-up. We rekenen op 403 patiënten per onderzoeksgroep en verwachten eind 2024 de eerste resultaten te kunnen rapporteren.

De PLATFORM-COVID-trial is onderdeel van verschillende COVID-19-projecten die door het Consortium Onderzoek Huisartsgeneeskunde zijn opgezet. Dit is een samenwerking van alle afdelingen Huisartsgeneeskunde in Nederland om grootschalig prospectief onderzoek in de huisartsenpraktijk te faciliteren. Wat het onderzoek uniek en revolutionair maakt is het tweede doel ervan: het opzetten van een landelijke logistiek voor eerstelijnsonderzoek met minimale belasting voor huisartsenpraktijken. Geïnteresseerde patiënten kunnen straks worden aangemeld via een speciaal ontwikkelde aanmeldmodule in ZorgDomein. Ook kan de patiënt zichzelf voor het onderzoek aanmelden via platformcovidstudie.nl.

De Bont E, Cals JWL, namens het PLATFORM-COVID-team. Nieuw onderzoek naar COVID-19-behandeling met platformtrial. Huisarts Wet 2023;66:DOI: 10.1007/s12445-023-2291-y.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.
Dit is een bijdrage in de rubriek Lopend onderzoek, relevant voor de eerste lijn, geschreven door een onderzoeker.

Literatuur

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen