Nieuws

CHA2DS2-VASc-risicoscore geen statisch gegeven

Gepubliceerd
17 mei 2018
Huisartsen gebruiken de CHA2DS2-VASc-risicoscore om bij patiënten met atriumfibrilleren (AF) het risico op trombo-embolie in te schatten en dit af te wegen tegen het risico op bloeding bij behandeling met antitrombotische medicatie. Een recent Taiwanees onderzoek laat zien dat de CHA2DS2-VASc-score geen statisch gegeven is. Het lijkt daarom redelijk patiënten met AF en een risicoscore van 0 of 1 jaarlijks te beoordelen.
0 reacties

De onderzoekers includeerden ruim 31.000 patiënten (gemiddelde leeftijd 64 jaar) met AF die niet werden behandeld met orale anticoagulantia. De gemiddelde CHA2DS2-VASc op baseline was 1,29 en steeg naar 2,31 na een gemiddelde follow-up van 6 jaar. Gedurende de follow-up ontwikkelde 13,2% van de patiënten een ischemisch CVA. Van de CVA-patiënten trad bij 89% een toename op van de CHA2DS2-VASc van ≥ 1, terwijl dit in de groep zonder CVA slechts bij 55% het geval was.

Het is logisch dat met het verstrijken van de tijd de CHA2DS2-VASc toeneemt door de stijgende leeftijd en optredende comorbiditeit (zoals het ontwikkelen van diabetes). Dit kan echter betekenen dat een patiënt die eerder niet voor medicatie in aanmerking kwam, nu wel antitrombotisch behandeld moet worden. Het onderzoek laat zien dat patiënten met de grootste verandering in CHA2DS2-VASc-score ook het grootste risico lopen om een ischemisch CVA te krijgen. De onderzoekers doen geen uitspraak over hoe vaak we het risico op een ischemisch CVA moeten inschatten. Toch lijkt het redelijk dat huisartsen het risico jaarlijks in kaart brengen bij patiënten met AF en een CHA2DS2-VASc van 0 of 1.

Lees het onderzoek hier.

Literatuur

  • Chao T, et al. Relationship of aging and incident comorbidities to stroke risk in patients with atrial fibrillation, J Am Coll Cardiol 2018;71:122-32.

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Verder lezen