Alle nummers
Archief tijdschrift

2016, nummer 12

Jaargang
59

Nieuws

  • Ik ken u toch?

    Laatst ben ik een visite gaan rijden omdat ik niet meer wist hoe de patiënte eruitzag. Er speelde iets kleins, het werd groter, ik had contact met familie, casemanager, thuiszorg, poh-ouderenzorg en opeens realiseerde ik me: ik zie haar niet voor me. Dat zat me niet lekker. Ik ging bij haar langs,…

  • DOAC’s op voorschrift van huisarts voortaan ook vergoed

    Het eerste voorschrift van een DOAC uitgeschreven door huisartsen wordt nu ook vergoed. Zorgverzekeraars Nederland heeft op verzoek van het NHG de regelgeving aangepast. In het NHG-Standpunt over anticoagulantia dat verscheen in het septembernummer van H&W is de conclusie dat…

  • Het verbeteren van patiëntuitkomsten

    Graag willen wij reageren op enkele punten uit het overigens mooie stuk van Hobma et al. in het oktobernummer van H&W. De auteurs stellen dat het nodig is dat aan huisartsen pas verplichtingen worden opgelegd als deze bewezen effectief zijn en een meerwaarde hebben voor de patiënt. Dit lijkt ons te…

  • Code of Practice Euthanasie nog weinig bekend

    Weet u als huisarts hoe uw handelen bij euthanasie wordt beoordeeld? De Regionale Toetsingscommissies Euthanasie (RTE’s) publiceerden hierover in april 2015 een Code of Practice (zie [kader ]). Aanleiding voor het opstellen van deze code was de aanbeveling in de Tweede Evaluatie van de Wet…

  • Mobiele telefoon effectief bij stoppen met roken

    PEARLS bieden de lezer bruikbare wetenschap voor de werkvloer, op basis van de Cochrane Database of Systematic Reviews. Coördinatie: Hans van der Wouden • Correspondentie: j.vanderwouden@vumc.nl. Context Het gebruik van mobiele telefonie is de laatste jaren exponentieel toegenomen. Mobiele…

  • Vitex agnus castus bij premenstrueel syndroom?

    CATS, critically appraised topics, proberen een evidence-based antwoord op een praktijkvraag te krijgen. Coördinatie: Marianne Dees en Annet Sollie • Correspondentie: redactie@nhg.org. Vraagstelling Bij een patiënte met een moeilijk behandelbaar premenstrueel syndroom (PMS) raadpleegden wij…

  • Na een ICU-opname: wat doet de huisarts?

    Het aantal patiënten met sepsis neemt toe. Voor een deel komt dat omdat we ernstig zieke patiënten steeds beter kunnen behandelen. Veel mensen krijgen bijvoorbeeld chemotherapieën waardoor het afweersysteem deels onderdrukt is en de kans op een sepsis toeneemt. In Nederland…

  • Effect neuraminidaseremmers bij influenza

    In 2002 bespraken we in dit tijdschrift de rol van neuraminidaseremmers bij de behandeling en profylaxe van influenza. Die bleek zeer beperkt. In 2009 circuleerde een pandemie influenza A/H1N1, die bij vele regeringen leidde tot grootschalige inkoop van neuraminidaseremmers…

  • Behandeling langdurige draaiduizeligheid

    Welke literatuur heeft geleid tot de belangrijkste onderzoeksvraag waarop een aiotho (arts-in-opleiding tot huisarts-onderzoeker) promoveert? In (Ver)stand van zaken leest u een korte samenvatting. Coördinatie: Nadine Rasenberg, Erasmus MC, aiotho en redactielid H&W • Correspondentie: n.rasenberg…

  • Huisarts in contact mét en over de patiënt

    In de zorg voor mensen met chronische aandoeningen is ruimte voor substitutie. Dat houdt in dat een deel van de zorg die nu in de tweede lijn wordt geleverd, kan worden geboden in de eerste lijn en dat patiënten dus eerder terugverwezen kunnen worden naar de huisarts en de praktijkondersteuner…

  • Advies aan de huisarts bij palliatieve zorg

    Palliatieve zorg is een van de meest complexe taken van de huisarts. Huisartsen vragen hierover het vaakst advies aan mantelzorgers en collega-huisartsen. Het gaat dikwijls om lichamelijke klachten en minder vaak over sociale problemen en levensvragen. …

  • Chronisch gebruik van antidepressiva

    Meer dan 30% van de gebruikers van antidepressiva gebruikt deze langer dan een jaar en slechts een minderheid stopt de medicatie in de jaren hierna, ook al zijn de klachten verdwenen. Chronisch gebruik van antidepressiva zonder indicatie veroorzaakt onnodige…

  • Herkennen risico op borstkanker moet beter

    Vrouwen met angst voor borstkanker consulteren vaak de huisarts (jaarlijks 25,9 per 1000 vrouwen). De helft van deze vrouwen wordt doorverwezen voor verder onderzoek, waarbij de diagnose borstkanker zelden wordt gediagnosticeerd. Het beter identificeren van…

  • Draai niet om duizeligheid heen

    Een op de tien ouderen bezoekt de huisarts jaarlijks met duizeligheidsklachten. Vaak kunnen deze patiënten niet van hun klachten worden afgeholpen. De gedachte dat er weinig aan te doen is, zal bij veel huisartsen al tijdens het consult door het hoofd spelen…

  • Overspannen dokters door het HIS?

    Vroeger zei men weleens dat een huisarts liever scheidde van zijn levenspartner dan van zijn HIS. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt nu waarom. Een arts in de eerstelijnspraktijk besteedt tweemaal zoveel van de overvloedige werktijd aan zijn HIS als aan zijn…

  • Overdiagnose hartfalen in de eerste lijn

    De diagnose acuut hartfalen (HF) wordt voornamelijk gesteld in de eerste lijn. Om een adequate diagnose van HF te kunnen stellen, is echocardiografie nodig. Vooral in de eerste stadia van deze aandoening én bij mensen met obesitas, COPD en bij ouderen is het…

Wetenschap

  • Echografie bij schouderpijn: doen of niet?

    Bij patiënten met schouderpijn luidt het advies geen specifieke diagnose te stellen en de behandeling te richten op pijn en beperkingen. De prognose is ongunstig: 40% is na één jaar niet genezen. De…

  • Minder antibiotica door interventie in FTO

    Huisartsen schrijven antibiotica soms te snel voor aan patiënten met luchtwegklachten. Een uitgesteld recept kan het aantal antibioticavoorschriften verminderen. …

  • Revalidatie versus gedragstherapie bij chronische vermoeidheid

    Er zijn 30.000-40.000 Nederlanders die lijden aan het chronischevermoeidheidssyndroom (CVS). Cognitieve gedragstherapie en graded exercise therapy zijn bewezen effectief bij CVS. …

  • Eerstelijnszorg voor chronische kankerpatiënten

    Het aantal patiënten met kanker in de chronische fase neemt toe doordat zowel de incidentie van als de overleving na kanker toeneemt. Door het groeiende beroep dat chronische kankerpatiënten doen op nazorg in de tweede lijn rijst de vraag of substitutie van…

Praktijk

  • Wratten

    Een derde van alle basisschoolkinderen heeft één of meer wratten. Wratten horen tot de twintig meest gestelde diagnosen in de huisartsenpraktijk met een incidentie van 32,3 per 1000 patiënten per jaar voor alle leeftijden, waarbij de incidentie het hoogst is voor de leeftijd…

  • Ernstige rabdomyolyse na CrossFit

    Een 22-jarige man werd naar de spoedeisende hulp verwezen in verband met langdurige heftige spierpijn. De patiënt had vier dagen tevoren excessief gesport middels een CrossFit-training. Twee dagen hierna ontstond een bruine verkleuring van de urine, zonder dat er sprake was van dysurie of…

  • Kennistoets: vragen

    De kennistoets gaat over één artikel in dit nummer van H&W, namelijk: Ottenheijm RPG. Echografie bij schouderpijn: doen of niet? Huisarts Wet 2016;59(12):551-3. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van bronnen die daarbij aansluiten, zoals NHG-Standaarden, Farmacotherapeutisch Kompas en CBO…

  • Kennistoets: antwoorden

    1b Ottenheijm RPG. Echografie bij schouderpijn: doen of niet? Huisarts Wet 2016;59(12):551-3. 2c Ottenheijm RPG. Echografie bij schouderpijn: doen of niet? Huisarts Wet 2016;59(12):551-3. 3b Winters JC, Van der Windt DAWM, Spinnewijn…

Richtlijn

  • NHG-Standaard Borstkanker (derde herziening)

    Belangrijkste wijzigingen De rol van de huisarts in verschillende fasen van het zorgproces (bij verwijzing naar de mammapoli, het aanbieden van een vervolgcontact na de diagnose en in de nazorg) is toegevoegd. …