2009, nummer 6
Nieuws
Disease management voor depressieve patiënten van 55+
‘Mensen met schizofrenie verdienen verwenzorg’
Somber?
Met ‘meten is weten’ kom je er niet bij depressie
Vrolijke dikkerds?
Hoort geweld bij psychiatrie?
Geluk is besmettelijk
Het uitbuiten van verdriet
Prikkelend
Praten over suïcidegedachten
Screening op depressie in hoogrisicogroepen levert te weinig op
Wat denken gescreende patiënten met een depressie over hun diagnose?
Tweedelijns perspectief bij handboek kinderziekten
Doelgroep Ouders van kinderen van 0 tot 18 jaar. Inhoud Dit Handboek kinderziekten, dat is bestemd voor ouders, vertoont veel overeenkomsten met de handboeken kindergeneeskunde voor medisch studenten. In 25 hoofdstukken komt een breed scala aan medische problematiek bij kinderen voorbij. Het…
Dosisverhoging SSRI’s bij depressie is niet zinvol
Is catastroferen wel zo’n belangrijke risicofactor voor chronische pijn?
Doktersbriefje
Wolkenvelden.…
Implementatiematerialen bij depressie
Pijn in de schouder: injectie in de bil?
Huisarts: stuur behandeling depressieve patiënten!
Chauffeur
Probleemoplossende therapie
Cultuurspecifieke astmavoorlichting
Nieuw geneesmiddel geregistreerd, en dan?
Tweedelijns perspectief bij handboek kinderziekten
Cultuurspecifieke astmavoorlichting
Achtergrond Patiënten uit minderheidsgroepen hebben een slechtere astma-instelling en -regulatie dan andere patiënten en zij bezoeken vaker de afdelingen spoedeisende hulp (SEH) van ziekenhuizen. Daarom zijn er specifieke instructieprogramma’s ontwikkeld om deze patiënten en hun familie beter…
Somber?
Wordt u somber als u de inhoudsopgave van dit themanummer ziet? Wij niet, want de resultaten van deze onderzoeken brengen ons een stap verder. De vraag of systematisch screenen op depressies zinvol is, komt uitgebreid aan de orde in dit nummer. Het antwoord daarop is ontkennend…
Chauffeur
Mijn man haalt me over de streep. Ik heb al een week last van allerlei vage klachten en het wordt niet beter. Ik ga liever niet naar de huisarts met vage klachten, want wat moet hij daarmee? Denken dat ik me aanstel, dat ik een simulant ben of een hysterische aandachtstrekker. Dat laatste is…
Huisarts: stuur behandeling depressieve patiënten!
Afgelopen jaar was er de nodige ophef over de matige werkzaamheid van antidepressiva bij de behandeling van depressieve patiënten. Uit twee meta-analyses – met veel niet gepubliceerde onderzoeken - bleek dat de werkzaamheid minder was dan eerder werd aangenomen; we moeten zes patiënten behandelen…
Pijn in de schouder: injectie in de bil?
Een afwijking in de subacromiale ruimte is veruit de meest voorkomende oorzaak van schouderklachten (80%) in de huisartsenpraktijk. Van de subacromiale injecties bereikt (zonder echografische geleiding) 30 tot 80% daadwerkelijk de subacromiale ruimte. Onduidelijk is of exacte plaatsing van de…
Met ‘meten is weten’ kom je er niet bij depressie
In een poging het snel voorschrijven van antidepressiva – bijvoorbeeld al in het eerste consult – wat uit te stellen, werden huisartsen in Groot-Brittannië verplicht om hun patiënten een depressievragenlijst te laten invullen. Er werden verschillende vragenlijsten gebruikt om de ernst van de…
Wolkenvelden.…
In mijn jonge jaren had ik twee vriendjes met een moeder ‘waar iets mee was’. De eerste was een lieve, bijna altijd een beetje verdrietige vrouw die met een enorm lichaam in een stoel achteroverlag. Alles wat ze deed en zei, ging even langzaam. Haar toestand - ze had ‘lamme benen’ - was ontstaan…
Vrolijke dikkerds?
Mensen met metabool syndroom (MetS) hebben een groter risico op chronische ziekten. Bij depressie lijkt die kans ook verhoogd. De combinatie dik en depressief is dus niet gunstig en er is mogelijk een verband tussen depressie en MetS. In Oost-Finland keken onderzoekers naar de mate van…
Hoort geweld bij psychiatrie?
Huisartsen worden nogal eens geconfronteerd met geweld. Soms ervaren zij dat als onderdeel van hun vak. Dat is bijvoorbeeld het geval bij patiënten met ernstige psychiatrische problemen, en dan vooral psychotische problemen. Het verband tussen psychiatrische problematiek en geweld is echter tot…
Geluk is besmettelijk
We doen ons hele professionele bestaan ons best om ellende zoveel mogelijk te beperken. Een recente analyse van gegevens uit het Framingham-cohort doet vermoeden dat we ons mogelijk beter kunnen richten op het bevorderen van geluk. Tussen 1983 en 2003 volgden de onderzoekers 5124 mensen en namen…
Het uitbuiten van verdriet
Op het gebied van tweedegeneratieantidepressiva zijn er de afgelopen twintig jaar vele ‘me-too’ -preparaten ontwikkeld, chemisch vergelijkbaar met al bestaande middelen (en dus waarschijnlijk ook qua effectiviteit vergelijkbaar), maar met langlopende patenten. De vraag is of al deze nieuwe…
Prikkelend
Vaccins die in de eerste levensjaren worden toegediend bevatten soms voor de houdbaarheid thimerosal, een kwikverbinding. In het verleden is deze stof regelmatig in verband gebracht met de neuropsychologische ontwikkeling van het kind, vooral door de antivaccinatiebeweging. Zo leidde een vermeend…
Praten over suïcidegedachten
Per jaar overlijden door zelfmoord ongeveer 1000 mannen en 500 vrouwen. De afgelopen jaren is het aantal suïcides in Nederland gestaag afgenomen; van 11 naar 9,3 per 100.000 inwoners; internationaal ligt het aantal op 11,5. Volgens recente schattingen van het Trimbos-instituut doen ongeveer 90…
Wetenschap
Disease management voor depressieve patiënten van 55+
Het is in de huisartsenpraktijk vaak lastig om het beloop van depressieve klachten bij oudere volwassenen te verbeteren. Intensieve begeleiding met screening, gestructureerd volgen, diagnostiek en (farmacotherapeutische) behandeling leidde slechts tot beperkte verbetering. …
Actief zoeken naar depressie?
Depressie geeft een ernstig ziektebeeld: de patiënt lijdt eronder en er is sprake van forse beperkingen in het dagelijks functioneren. Van de depressieve episodes kent 20% een chronisch beloop. Bovendien hebben depressieve patiënten een grotere kans op het krijgen van andere ziekten. In de…
Screening op depressie in hoogrisicogroepen levert te weinig op
De reguliere zorg herkent ongeveer de helft van de patiënten met een depressieve stoornis. Met behulp van screening in hoogrisicogroepen zou men de andere helft van de patiënten met een depressieve stoornis kunnen achterhalen. Alleen screenen met of zonder feedback naar de huisarts is…
Wat denken gescreende patiënten met een depressie over hun diagnose?
Van de patiënten in de huisartsenpraktijk weigert 30 tot 60% mee te doen aan screeningsprogramma’s voor depressieve stoornissen. Veel patiënten hebben moeite met het accepteren van de diagnose depressieve stoornis. De patiënten die wél meedoen aan een screening op depressieve klachten…
Dosisverhoging SSRI’s bij depressie is niet zinvol
Een verhoging van de standaarddosering SSRI’s bij unipolaire depressie werkt niet, maar geeft wel extra bijwerkingen. Dosisverhoging leidt niet tot een toename van de farmacologische bezetting van het primaire doelwit van SSRI’s, de serotonine-transporter. Bij onvoldoende respons na zes…
Is catastroferen wel zo’n belangrijke risicofactor voor chronische pijn?
Mens J. Is catastroferen wel zo’n belangrijke risicofactor voor chronische pijn? Huisarts Wet 2009;52(6):296-8. In bevolkingsonderzoek is gebleken dat de prognose van chronische pijn duidelijk verband houdt met de opvattingen van de patiënt, maar bij mensen die behandeld worden voor…
Probleemoplossende therapie
Behandeling door de huisarts van patiënten met psychische klachten is volgens de NHG-Standaarden Angststoornissen en Depressieve stoornis gericht op voorlichting, begeleiding, medicamenteuze behandeling en/of verwijzing. Veel huisartsen verwijzen naar een SPV’er, vaak met de gedachte dat…
Nieuw geneesmiddel geregistreerd, en dan?
De doelstelling van het proefschrift van Pieter Stolk was het ontwikkelen van analytische instrumenten om de carrière van geneesmiddelen na registratie te bestuderen. Het gaat dan vooral over de manier waarop een middel toegang krijgt tot de markt, welke nog onbekende risico’s maar ook voordelen…
Praktijk
Doktersbriefje
Dokters mogen geen verklaringen schrijven: niet voor huisvesting, niet voor beenruimte in het vliegtuig. Dat mag allemaal niet van de artsenorganisatie. Als iedere dokter dit zou doen, dan was het gauw afgelopen met die doktersbriefjes. Maar ja, ik vind het wel eens zielig. En dan doe ik stiekem…
Implementatiematerialen bij depressie
In dit nummer van H&W staan enkele bijdragen over depressie die voor de huisarts van belang zijn: Screening op depressie onder vermeende risicogroepen - zoals frequente spreekuurbezoekers en patiënten met lichamelijk onverklaarde klachten of psychosociale problemen - levert wel een kleine groep…