Alle nummers
Archief tijdschrift

2010, nummer 5

Jaargang
53

Nieuws

  • Gewenste plaats van overlijden tijdig bespreken

    Ongeveer tweederde van alle patiënten overlijdt niet acuut en niet onverwacht. Het zou de kwaliteit van het levenseinde ten goede komen als bij deze patiënten rekening kan worden gehouden met de gewenste plaats van overlijden. Zijn huisartsen daarvan op de hoogte? In welke mate komen gewenste en…

  • Behandeling gelokaliseerde prostaatkanker

    Prostaatkanker wordt vaak in een vroeg stadium ontdekt door de prostaatspecifiek antigeen (PSA)-test. Hoewel screening op populatieniveau de ziektespecifieke sterfte verlaagt, is de totale sterfte daaraan niet lager en is onbekend welke mannen er profijt van hebben. Om één sterfgeval aan…

  • Sputumkleur en bacteriële luchtweginfecties

    Zegt de kleur van sputum iets over de microbiële verwekker van een luchtweginfectie? Die vraag leeft, zowel bij patiënten als bij dokters. Duitse onderzoekers bestudeerden de waarde van opgehoest sputum voor de diagnose bacteriële luchtweginfectie bij acuut hoestende patiënten in de…

  • Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet!

    Zoals u onderhand wel zult weten, had ik in mijn jeugd drie broertjes en drie zusjes. De aansporende bezoekjes van meneer pastoor hebben aan dat grote aantal zeker bijgedragen. Nu allerlei schandalen vanuit de katholieke kerk naar buiten komen, zou het in theorie niet al te boud zijn om de…

  • Toevoeging LWBM aan ICS is niet effectief bij kinderen met astma

    Context Astma is de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen en wordt gekenmerkt door het recidiverend optreden van benauwdheid en piepen. Naast het vermijden van uitlokkende factoren vormt het gebruik van luchtwegmedicatie de basis van de behandeling. Bij incidentele klachten…

  • Vitamine D, een nieuw panacee?

    In zijn wat provocerende verslag over een symposium over vitamine D suggereert Wiersma dat de pleidooien voor massale vitamine-D-suppletie achterwege moeten blijven, totdat het nut daarvan in RCT’s is aangetoond. Hij snijdt hiermee een belangwekkende kwestie aan: onder welke voorwaarden kunnen…

  • Vitamine D: het (zon)licht willen zien!

    Het is een misvatting dat wij met gezond eten voldoende vitamine D binnen zouden krijgen, alleen de Eskimo’s lukt dat op een traditioneel dieet met heel veel vette vis. Voldoende zonlichtexpositie is essentieel voor het opbouwen van een goede vitamine-D-status en het succesvol overbruggen van de…

  • Antwoord

    Mijn journaalstukje over de vitamine-D-dag in het Meanderziekenhuis van collega Wielders was bedoeld om te waarschuwen tegen te hoog gespannen verwachtingen op grond van observationeel verkregen statistische verbanden die niet zo heel veel zeggen zolang we geen inzicht in de achterliggende…

  • HYVET

    Verbaasd lazen wij de conclusie van het commentaar van collega Koopman op het HYVET (Hypertension in the Very Elderly Trial)-onderzoek.1,2 De belangrijkste kanttekeningen van het onderzoek die hij benoemt komen niet overeen met de conclusie die hij trekt, namelijk dat 80-plussers zonder…

  • Antwoord

    Collega Drion en medeauteurs dank ik voor de reactie op mijn artikel. Omtrent hun verbazing tast ik evenwel volledig in het duister. Ze refereren aan een tweetal artikelen waaruit zou moeten blijken dat het nut van hypertensiebehandeling bij 80-plussers onduidelijk blijft. De auteurs van deze…

  • Monitor borstkanker

    Op www.borstkanker.nl is sinds januari de borstkankermonitor te raadplegen. Deze monitor geeft patiënten en hulpverleners op eenvoudige wijze inzicht in de kwaliteit van door ziekenhuizen geboden zorg en zal over enige maanden ook een overzicht bieden van de ervaringen van patiënten. Zo is het…

  • Maagdarmbloeding en acetylsalicylzuur: een danse macabre?

    Onderzoekers in Hongkong verrichtten een bijzonder onderzoek. Zij randomiseerden 156 patiënten met een gastro-intestinale bloeding, die tevens acetylsalicylzuur gebruikten in verband met een cardiovasculaire aandoening in het verleden. Alle patiënten ondergingen een endoscopische behandeling en…

  • Uitgevers krijgen het moeilijk

    De kosten voor abonnementen op (medisch-) wetenschappelijke tijdschriften rijzen de pan uit. Eerder berichtten we al dat een aantal Amerikaanse universiteiten een gedeelte van hun bibliotheekbudget gaat gebruiken om open access publiceren te faciliteren. Nu gaat ook de Nederlandse overheid een…

  • Huisarts en coaching

    Inschrijving in het (huis)artsenregister is de start van een nieuw leertraject. Vóór de registratie bepalen de eindtermen van een opleiding het leerplan, na de registratie ligt de verantwoordelijkheid bij de dokter zelf. Hij bepaalt zijn eigen leerplan en draagt zorg voor de uitvoering ervan. De…

  • Ginkgo bilobavoorkomt cognitieve achteruitgang niet

    Het gebruik van preparaten met extracten van de Ginkgo biloba is een wereldwijd fenomeen en komt ook voor in Nederland. Ginkgo zou de cognitieve achteruitgang bij voortschrijdende leeftijd kunnen vertragen en Alzheimer kunnen voorkomen. In natuurgeneeswinkels en drogisterijen is het middel te…

  • HPV-vaccinatie veroorzaakt geen miskramen

    Bij de introductie van de HPV-vaccinatie in Nederland verschenen de meest wilde berichten op internet. Jonge meisjes werden bang gemaakt met van alles en nog wat, onder andere met toekomstige onvruchtbaarheid en miskramen. Hoewel de relatie tussen vaccinatie en zwangerschapsproblematiek nooit kon…

  • Is een laag HbA1c een risico in het verkeer?

    Canadese onderzoekers lichtten de dossiers van alle mensen in Ontario, die zich voor beoordeling meldden bij het Canadese equivalent van het Centraal Buro Rijvaardigheid. Indien zij diabetes mellitus bleken te hebben, benaderden ze de behandelend artsen voor nadere informatie. Vervolgens…

  • Kritisch lezen

    Hoe kritisch moet je zijn over onderzoeksverslagen? De wereld is niet eenvoudig in te delen in fantastisch onderzoek en waardeloze projectjes. Over elke publicatie zijn lastige vragen te stellen en een onderzoek is meestal makkelijk af te branden als dat je missie is. Erg vruchtbaar is een…

Wetenschap

  • De relatie tussen positieve communicatiestrategieën en het beloop van alledaagse klachten

    De meeste klachten waarmee een patiënt zijn huisarts bezoekt zijn alledaags, dat wil zeggen niet acuut of chronisch. Positievere communicatiestrategieën kunnen de gezondheid van patiënten wellicht bevorderen. Het geven van een duidelijke uitleg over de oorzaak van de klachten…

  • Telefonische triage op huisartsenposten

    Derkx et al. plaatsen ernstige vraagtekens bij de kwaliteit van telefonische triage op de huisartsenposten. Ze trekken in hun artikel negatieve conclusies, vooral door het hanteren van triagecriteria die afwijken van de NHG-Telefoonwijzer. Dat is ten onrechte. In het onderzoek belden…

  • Verwarring rond scherp instellen DM2

    Op basis van onderzoeksresultaten naar het effect van een scherpe tot zeer scherpe glucoseregulatie bij mensen met diabetes mellitus type 2 (DM2) trekt collega Pleumeekers in het juninummer van Huisarts en Wetenschap het nut van sulfonylureum(SU)-preparaten in twijfel. Daarnaast stelt hij het nut…

  • Het nut van de orale prednisontest bij de behandeling van COPD in de eerste lijn

    COPD is een veelvoorkomend, heterogeen ziektebeeld in de eerste lijn. Er is behoefte aan valide tests om behandelresultaten te kunnen voorspellen. De orale prednisontest onderscheidt een beperkt aantal eerstelijnspatiënten en kan daarbij een klinisch relevant effect van…

  • ‘De prognose is minder goed dan de huisarts denkt’

    Het bewegingsapparaat had altijd al Belo’s belangstelling, maar toch berustte haar onderwerpkeuze ook op toeval. ‘Ik wilde graag aiotho worden en dit onderwerp was beschikbaar en sprak me ook aan.’ Het traject dat Belo aflegde was niet geheel gebruikelijk. ‘Normaal gesproken word je meteen al…

  • Niet-traumatische knieklachten bij volwassenen: prognose en beleid

    Klachtkarakteristieken zijn de sterkste voorspellers voor persisterende knieklachten na één jaar follow-up. Lichamelijk onderzoek heeft geen toegevoegde waarde voor het voorspellen van de prognose. De klinische ACR-classificatiecriteria voor gonartrose voorspellen het persisteren van…

  • Gesuperviseerde oefentherapie versus gebruikelijke zorg voor het patellofemorale pijnsyndroom

    Men bepleit zowel oefentherapie als een afwachtende aanpak bij patiënten met het patellofemorale pijnsyndroom. Er is slechts beperkt bewijs voor de effectiviteit van oefentherapie met betrekking tot pijn en tegenstrijdig bewijs met betrekking tot functionele resultaten. …

Praktijk

  • Knieklachten, COPD en communicatiestrategieën

    In de NHG-Standaard Niet-traumatische knieklachten bij kinderen en adolescenten (2009) wordt het patellofemorale pijnsyndroom besproken. Hierbij wordt gesteld dat er weinig verschil is tussen verschillende oefenprogramma’s en dat verwijzing naar een fysiotherapeut tot de mogelijkheden behoort…

  • Q-koorts in Nederland: klinisch beeld, diagnostiek en therapie

    In 1937 beschreef E.H. Derrick een koortsende ziekte onder abattoirmedewerkers in Australië die hij Q fever noemde. De Q staat voor ‘query’ (vraag), omdat de verwekker en het ziektebeeld niet bekend waren. Enkele jaren later werd de verwekker op twee plaatsen tegelijk geïsoleerd en beschreven:…

  • Afgeknapt

    Wat nu als je niet meer kunt wat je wilt? Het is makkelijker als je niet meer kunt wat je moet. Tenminste, dan is het makkelijker adviezen te geven. Laat je niet opjagen, zeggen we dan. Jij bepaalt wat je doet en niet een ander. Neem vakantie, leer ‘nee’ zeggen, laat niet over je lopen. Die…

  • Krakkemikkig

    inleiding hoort er ook bij