Alle nummers
Archief tijdschrift

2024, nummer 1

Jaargang
67

Nieuws

  • Januarinummer H&W: van een farmavrij H&W tot de rol van de huisarts bij oncologische nazorg

    Waarom is het tijdig herkennen van dragers uit hoogrisicogroepen voor hemoglobinopathie zo cruciaal? En wat te doen als een patiënt mictieklachten krijgt na plaatsing van een pessarium? De antwoorden op deze vragen leest u in het januarinummer van H&W. Ook besteden we aandacht aan beïnvloeding door farmaceutische advertenties, het beleid bij dragers van BRCA-genmutaties en de rol van de huisarts bij oncologische nazorg. Andere onderwerpen zijn onder meer de herziene NHG-Standaard Psoriasis, COVID-19 en Diepveneuze trombose en longembolie.

  • Is een driedaagse amoxicillinekuur bij kinderen met pneumonie verantwoord?

    Bij kinderen van 2 maanden tot 5 jaar oud met een niet-ernstige pneumonie is een driedaagse kuur amoxicilline niet inferieur aan een zevendaagse kuur. Dit toonde Brits onderzoek al eerder aan. Nu blijkt ook dat een kuur van 3 dagen even goed werkt als een kuur van 5 tot 10 dagen. Een recente systematische review bevestigt dit. Het Ge-Bu concludeert dat een amoxicillinekuur bij niet-ernstige pneunomie verkort zou kunnen worden, mits het kind goed wordt gemonitord.

  • Op naar een farmavrij H&W!

    Plof! De nieuwe H&W valt op mijn deurmat. Meteen sla ik hem open om trots te kijken hoe die gelukt is. Hmm, weer valt die vervelende insert over testosterongel eruit. Alsof ik als huisarts mannen voor hypogonadisme behandel!

  • Effect dosisverlaging DOAC bij atriumfibrilleren

    Bij kwetsbare ouderen met atriumfibrilleren wordt regelmatig offlabel een verlaagde dosering directe orale anticoagulantia (DOAC) voorgeschreven, met de verwachting het risico op grote bloedingen te verminderen. Een Nederlands cohortonderzoek suggereert dat er geen verschil is in het risico op het optreden van een ischemisch CVA (iCVA) en grote bloedingen tussen de standaarddosering DOAC en een verlaagde dosering bij patiënten met non-valvulair atriumfibrilleren (AF).

  • Farmaceutische marketing beïnvloedt anderen, maar mij niet!

    Nederlandse onderzoekers vonden in papieren reclame van farmaceutische bedrijven diverse effectieve marketingstrategieën om huisartsen te overtuigen bepaalde geneesmiddelen voor te schrijven. Dit gold eveneens voor advertenties in medische tijdschriften. Zij waarschuwen huisartsen om zich hiervan bewust te zijn, omdat deze strategieën op een subtiele manier het voorschrijfbeleid (oneigenlijk) beïnvloeden.

  • Steakje minder?

    Onderuitgezakt zit hij voor mijn bureau. Hij is een jaartje of 45 en zijn ronde buik, waarover een dun laagje stof, staat op knappen. Ik speel mijn guilty pleasure gokspel: BMI van 32?

  • Elke stap telt

    Een kleine 4000 stappen per dag vermindert de totale sterfte al. Elke toename van 1000 stappen per dag vermindert de totale sterfte verder met 15%. Dat blijkt uit een groot Pools onderzoek. Goed nieuws voor in de spreekkamer!

  • Webtip Verwijsafspraken.nl

    Iedereen weet de huisarts te vinden bij problemen. Laagdrempelige huisartsenzorg is een groot goed, maar hierdoor worden er ook veel vragen gesteld die niet bij de huisarts thuishoren. Heldere afspraken over welke zorgverlener welke zorg levert zijn voor iedereen belangrijk. Om dit inzichtelijk te maken heeft de beweging ‘Help de huisarts verzuipt’ een nuttige website gemaakt in samenwerking met het programma [Ont]regel de zorg.

Wetenschap

  • De tijd is rijp voor oncologische nacontroles door de huisarts

    Nazorg bij kanker is een belangrijk thema, zeker in de huidige tijden van passende zorg en transformaties in het kader van het Integraal Zorg Akkoord. Nazorg door de huisarts, een vertrouwde zorgverlener, is een uitgesproken vraag van patiënten. Wel was er noodzaak voor meer wetenschappelijke onderbouwing van oncologische nacontroles door de huisarts. Op basis van recent onderzoek lijkt de kwaliteit van nazorg door de huisarts voldoende onderbouwd. Een pleidooi voor oncologische nacontroles door de huisarts.

  • De rol van de huisarts bij de oncologische nacontroles voor darmkanker

    Veel patiënten met kanker vinden het prettig wanneer hun huisarts betrokken is bij de nazorg. Volgens het NHG behoort dergelijke nazorg ook tot de taken van de huisarts. Het is nog de vraag of huisartsen ook oncologische nacontroles zouden kunnen doen. Zijn dergelijke nacontroles door huisartsen effectief? En hoe denken patiënten en huisartsen hierover?

  • Heb oog voor jeugdtrauma

    Hoogleraar Psychiatrische epidemiologie Brenda Penninx onderzoekt hoe het komt dat mensen met een jeugdtrauma later in het leven een verhoogd risico hebben op lichamelijke ziekten en hoe dit het best kan worden voorkomen. Voor de huisarts is het belangrijk om de signalen van een jeugdtrauma te herkennen, stelt ze.

  • Anticonceptie en de kans op borst- en/of eier­stokkanker bij BRCA1/2-mutatiedraagsters

    Wanneer 2 richtlijnen over dezelfde aandoening verschillende adviezen geven, kan dit tot onduidelijkheid ­leiden bij patiënten en zorgverleners. Volgens de auteurs van dit opiniestuk speelt dat nu bij de herziene NHG-Standaard ­Anticonceptie voor BRCA1- of BRCA2-mutatiedraagsters en de richtlijn Familiair en erfelijk ovariumcarcinoom van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie. De NHG-Standaard stelt dat er relatieve en abso­lute contra-indicaties zijn voor de anticonceptiepil bij BRCA1/2-mutatiedraagsters. De auteurs denken dat er onvoldoende gegevens zijn om die stelling te onderbouwen. Een systematische review met meta-analyse over de invloed van anticonceptie op borst- en eierstokkankerrisico bij deze groep vrouwen moet duidelijkheid scheppen.

  • Huidig anticonceptiebeleid bij dragers van BRCA-genmutaties volstaat

    In het opiniestuk ‘Anticonceptie en de kans op borst- en/of eierstokkanker bij BRCA1/2-mutatiedraagsters’ zijn de auteurs Van Bommel et al het op enkele punten oneens met de aanbevelingen uit de NHG-Standaard Anticonceptie. In dit commentaar reageren enkele auteurs van de NHG-Standaarden Anticonceptie en Borstkanker op het opiniestuk van Van Bommel et al. met een toelichting op het beleid in de NHG-Standaard Anticonceptie over anticonceptie bij dragers van BRCA-genmutaties.

Praktijk

  • Hemoglobinopathie en trombocytopenie

    Toets uw kennis over hemoglobinopathie en trombocytopenie.

  • Mictieklachten na het plaatsen van een pessarium

    Behandeling van een prolaps kan bestaan uit bekken­bodemspieroefeningen of een pessarium, afhankelijk van de ernst. Door het plaatsen van een pessarium kunnen echter klachten aan het licht komen die voorheen gemaskeerd waren. Stressincontinentie voor urine is een van deze klachten. Maar ook bemoeilijkte mictie of zelfs blaasretentie kan optreden. Het is belangrijk om patiënten die met pessariumtherapie willen starten hier vooraf op te attenderen, zodat ze niet meteen de handdoek in de ring gooien wanneer ze last krijgen van een van deze goed behandelbare complicaties.

  • Hemoglobinopathieën: het identificeren van dragers

    Als huisarts speelt u een belangrijke rol bij het herkennen van dragers van hemoglobinopathie. Door deze dragers te informeren over het genetisch risico van dragerschap kunt u bij een kinderwens een partneranalyse adviseren en risicoparen verwijzen voor genetische counseling. Zo kunnen dragerparen autonome en goed geïnformeerde keuzen maken in het belang van hun eventuele toekomstige kinderen.

  • Trombocytopenie en immuuntrombocytopenie bij volwassenen

    Wat te doen bij een patiënt met een laag bloedplaatjesgetal? Dit artikel geeft u handvatten. Het biedt een overzicht van de alarmsymptomen en de vele mogelijke oorzaken, doet suggesties voor de diagnostiek en geeft aan wanneer u de patiënt moet doorverwijzen naar de tweede lijn. Tot slot gaan we nader in op de diagnose ‘immuuntrombocytopenie (ITP)’ en de begeleiding van deze patiënten.

  • Denk bij vulvaire jeuk ook aan extramammaire Paget

    Als een patiënte met vulvaire jeuk bij de huisarts komt, denkt deze meestal niet aan extramammaire ziekte van Paget (EMPD), een relatief zeldzaam voorstadium van kanker. Doordat ook de patiënt zelf meestal lang wacht met de gang naar de huisarts, duurt het gemiddeld 2 jaar voordat de diagnose wordt gesteld. Dat is jammer, want de afwijkingen aan de vulva zijn vanaf het begin duidelijk te zien. Tijdige diagnostiek en goede begeleiding zijn belangrijk; vulvaire aandoeningen hebben grote gevolgen voor de kwaliteit van leven.

Richtlijn

  • Gedeeltelijke herziening NHG-Standaard Psoriasis

    In de herziene NHG-Standaard Psoriasis heeft behandeling met ontschilferingsmiddelen een prominentere plek gekregen. Verder heeft de werkgroep wijzigingen aangebracht in de verwijscriteria bij artritis en in de aandachtspunten bij tweedelijnsmedicatie.

  • Starten én stoppen met ‘levende’ aanbevelingen in de NHG-Standaard COVID-19

    De NHG-Standaard COVID-19 is opnieuw herzien. De belangrijkste wijzigingen betreffen de risicogroepen voor een ernstig beloop, de aanbevelingen over aanvullend onderzoek en de aanbeveling over inhalatiecorticosteroïden. De herziene versie is nu een reguliere standaard in plaats van een ‘levende richtlijn’ geworden.

  • Volledige herziening NHG-Standaard Diepveneuze trombose en longembolie

    De belangrijkste wijziging in de NHG-Standaard betreft de aanbeveling om bij een vermoeden van longembolie de YEARS-criteria en D-dimeerbepaling te gebruiken in plaats van de Wells-regel. Deze aanbeveling sluit aan bij de tweede lijn, waar het YEARS-algoritme al langer wordt gebruikt. Dit algoritme blijkt ook veilig en efficiënt in de eerste lijn. Een andere wijzinging is de voorkeur voor een DOAC bij de behandeling van een DVT. Verder luidt het advies om steunkousen voor te schrijven bij veel zwelling, maar niet om het posttrombotisch syndroom te voorkomen.

NHG Forum

  • NHG-Congres 2024: ‘Een ode aan de alleskunner, de huisarts’

    Het programma van het NHG-Congres editie 2024 is voor en door huisartsen samengesteld en biedt voor elk wat wils. Daarmee is dit congres ‘een ode aan de alleskunner, de huisarts’, zegt Robbert Keppel, voorzitter van de congrescommissie. Vier pijlers staan centraal: doelmatigheid, duurzaamheid, doen en doorleren. Schrijf u in en stel zelf uw programma samen.

  • Neem samen een kijkje in de spiegel

    Reflectie is belangrijk bij het verbeteren van de kwaliteit van zorg in de huisartsenpraktijk of organisatie. Spiegelinformatie biedt daarvoor een goed vertrekpunt. Neem een kijkje op de herziene NHG-webpagina over spiegelinformatie in de huisartsenzorg.

  • In memoriam: Carolien van Leeuwen

    Eind oktober 2023 is Carolien van Leeuwen overleden. Carolien heeft ruim 20 jaar, tot 2019, als praktijkhoudend huisarts in Emmen gewerkt. In die tijd was zij actief in diverse huisartsengremia.

  • Raymond Wetzels nieuwe voorzitter Raad van Bestuur

    Op de Algemene Ledenvergadering van donderdag 14 december 2023 is dr. R.V. (Raymond) Wetzels benoemd tot voorzitter Raad van Bestuur van het Nederlands Huisartsen Genootschap. Wetzels is een ervaren huisarts-bestuurder met veel expertise in de huisartsgeneeskunde en eerstelijns gezondheidszorg.

  • Een jaar vol ambities

    Het begin van een nieuw jaar gaat vaak gepaard met ambities, plannen en goede voornemens. Als NHG doen we dat ook. Komend jaar richten we ons op het nieuwe meerjarenbeleidsplan met de titel ‘Verschil maken onder druk’, tevens de titel van het jaarplan 2024. De huisartsenzorg staat onder druk. Als NHG hebben we daar iets mee te doen - zo bleek ook uit een ledenraadpleging. Het NHG wil dan ook zichtbare slagen maken en u als lid helpen, zowel door te verlichten als te vergemakkelijken. Per 1 januari 2024 zijn bijvoorbeeld de EKC herregistratie-eisen verlicht.