Alle nummers
Archief tijdschrift

2024, nummer 2

Jaargang
67

Nieuws

  • Teledermatoscopie: verwijzen of niet?

    Teledermatoscopie (TDsc) biedt huisartsen de mogelijkheid laagdrempelig een dermatoloog te consulteren. Dat heeft effect in de praktijk. Zo blijkt uit Amsterdams onderzoek dat meer dan de helft van de huisartsen na inzet van TDsc hun verwijsbeslissing aanpast.

  • Nieuw onderzoek naar afbouwen levothyroxine bij 60-plussers

    In Nederland gebruiken bijna 250.000 65-plussers levo­thyroxine. Zij gebruiken het middel vaak levenslang, maar misschien is dat ten onrechte. Het is onduidelijk of het simpelweg continueren van levothyroxinegebruik de beste behandelwijze is voor ouderen. In de RELEASE-studie wordt onderzocht wat de effecten zijn van het afbouwen van levo­thyroxine bij 60-plussers in de eerste lijn.

  • COPD zonder roken?

    Dokter, hoe kan ik nou COPD hebben?’ Meneer Kersemakers kijkt me vol ongeloof aan tijdens ons consult naar aanleiding van zijn luchtwegklachten en de uitslag van zijn spirometrie, die een obstructie zonder reversibiliteit laat zien. Hij heeft nauwelijks gerookt, is niet allergisch en heeft geen astma. Hij woont wel vlak bij een autosnelweg en ook vlak bij een vliegveld.

  • Switchen van antistolling bij kwetsbare ouderen

    Kunnen kwetsbare ouderen met atriumfibrilleren veilig overstappen van een vitamine K-antagonist (VKA) naar direct werkende orale anticoagulantia (DOAC)? Een recent Nederlands, gerandomiseerd onderzoek liet hierover opvallende resultaten zien. Kwetsbare ouderen met atriumfibrilleren die overstapten van VKA naar een DOAC hadden een hoger risico op bloedingen dan patiënten die VKA bleven gebruiken.

  • Webtip Medifoor: verrijk je communicatie met kleurrijke verhalen

    Goede communicatie is de basis van elk succesvol consult in de huisartsenpraktijk, maar eenvoudige uitleg geven over complexe ziekteprocessen blijft uitdagend. Kinderarts Charlie Obihara en chirurg in opleiding Ndidi Obihara bedachten daarom Medifoor.nl, een website met medische metaforen. Deze ‘mediforen’ zijn verhalende illustraties die artsen in de spreekkamer kunnen inzetten om hun boodschap beter over te brengen. Het resultaat is een levendig online hulpmiddel dat een verrijking is voor elke spreekkamer.

  • Niet-pluisgevoel bij vermoeden van longembolie

    De diagnose longembolie is niet eenvoudig te stellen. Het is onwenselijk om bij iedere patiënt die een longembolie zou kunnen hebben een CT-scan te maken en daarom zijn er beslisregels ontwikkeld. Een onderdeel hiervan is het ‘niet-pluisgevoel’ van de arts. Hoe goed voorspelt dit niet-pluisgevoel de aanwezigheid van een longembolie?

  • Geen DSM maar DIY (Do It Yourself)!

    ‘Ik ga hier niet zitten huilen als een klein kind. Zo ben ik niet!’ mompelt hij met onvaste stem vanuit de stoel tegenover mij. Hij kijkt mij even aan, maar dan snel en veilig weer uit het raam. Deze slimme, ontwikkelde dertiger. ‘Ik ga door; ik wil me niet ziek melden. Maar er komt niks meer uit m’n handen. En daarom zit ik hier. Wat zou u me adviseren, dokter?’

  • Voldoende voedingswaarde in veganistische moedermelk?

    Baby’s die moedermelk krijgen van veganistische moeders lijken geen risico te lopen op een tekort aan vitamine B2 en carnitine. Deze 2 voedingsstoffen zitten voornamelijk in dierlijke voeding en zijn essentieel voor onder andere de neurologische aanleg en de opname van energie uit vetten.

  • Nieuw onderzoek naar online bijsluiters bij diagnostiekuitslagen

    Patiënten hebben inzage in hun online patiëntendossier. Naast voordelen heeft dit ook nadelen, bijvoorbeeld onnodige angst en zorgen onder patiënten bij onduidelijkheid over of misinterpretatie van uitslagen. Nieuw onderzoek ‘De DiagnostiekBijsluiter’ moet patiëntvriendelijke duiding geven bij diagnostiekuitslagen.

  • Vraag naar kortademigheid bij vrouwen met pijn op de borst

    Mannen en vrouwen die pijn op de borst hebben en daarnaast kortademig zijn, krijgen vaker een hoge urgentie toegewezen bij telefonische triagegesprekken. Dat lijkt passend voor vrouwen, omdat zij met deze combinatie een verhoogd risico hebben op een acuut coronair syndroom of andere levensbedreigende aandoeningen.

Wetenschap

  • Moslims met diabetes: wel of niet vasten tijdens de ramadan?

    Vasten tijdens de ramadan geeft een verhoogd risico op acute glykemische ontregeling bij mensen met diabetes. Ondanks deze risico’s en de mogelijkheid tot religieuze vrijstelling, vasten de meeste mensen met diabetes tijdens de ramadan. Dit gebeurt vaak tegen medisch advies in. Uit dit kwalitatieve onderzoek blijkt dat afzien van vasten een moeilijk besluit kan zijn, waarbij patiënten de eigen grenzen lijken op te zoeken. Patiënten kunnen grote autonomie voelen in de keuze om wel of niet te vasten. Het is daarom van belang om in het gesprek over vasten op gezamenlijke besluitvorming aan te sturen.

  • Psychosociale factoren voor het opstellen van een cardiovasculair risicoprofiel: aandacht voor diversiteit

    De NHG-Standaard Cardiovasculair risicomanagement (CVRM) adviseert om bij patiënten met risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals obesitas, roken en een positieve familieanamnese, een cardiovasculair risicoprofiel op te stellen. In dit onderzoek onderzochten wij in een multi-etnische populatie of psychosociale factoren ook gebruikt kunnen worden als criteria voor het opstellen van een risicoprofiel, en of dit leidt tot een verbetering in de preselectie voor risicoscreening van hart- en vaatziekten (HVZ). In onze analyses hadden we expliciet oog voor diversiteit: we keken naar overeenkomsten en verschillen tussen vrouwen en mannen met diverse etnische achtergronden.

  • De uitnodiging van het Nivel

    Hoewel het Nivel bij huisartsen vooral bekend zal zijn als leverancier van data over de zorg, kan het van veel grotere betekenis zijn. Het is juist de directe verbinding met de praktijk, de maatschappij en beleidsmakers die het Nivel waardevol kan maken voor huisartsen én voor het Nederlands Huisartsen Genootschap, stelt program­maleider huisartsenzorg en huisarts Bart Knottnerus. Hij maakt zich hard voor intensieve samen­werking om de relevante gezondheidsvraagstukken voor de huisartsenzorg aan te pakken.

  • Geeft een DOAC minder risico op een intracerebrale bloeding na een val op het hoofd bij ouderen?

    Ouderen vallen geregeld. Valincidenten kunnen, onder andere bij gebruik van orale antico­agulantia, gepaard gaan met bloedingen. Informatie over bloedingscomplicaties na een val bij kwetsbare ouderen is echter schaars. Daarom onderzochten wij of er minder intracraniële bloedingen zijn bij het gebruik van een DOAC vergeleken met het gebruik van een VKA bij ouderen na een val op het hoofd.

  • De Schijf van Vijf: het beste van de wetenschap op je bord

    Als huisarts krijgt u soms vragen over voedingstrends en voedingsonderzoek. Betrouwbaar voedingsadvies helpt uw patiënten gezonder te eten en zo gezondheidsrisico’s te verkleinen. De Schijf van Vijf biedt daarvoor een wetenschappelijk onderbouwde basis. Hoe komen de richtlijnen van de Schijf van Vijf tot stand? Welke adviezen geeft u uw patiënten?

  • Long- en luchtwegaandoeningen in relatie met luchtkwaliteit

    Nederland heeft een slechte luchtkwaliteit, met schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid. Vooral kinderen, ouderen en patiënten met hart- en vaatziekten en longaandoeningen zijn kwetsbaar. Kortdurende perioden van luchtvervuiling kunnen acute luchtwegklachten en exacerbaties van COPD en astma veroorzaken, terwijl langdurige blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen kan leiden tot verminderde longfunctie, verhoogde kans op astma, COPD, longkanker en voortijdig overlijden. Buitenshuis zijn de grootste bronnen van luchtvervuiling het verkeer, de veehouderij en industrie. Binnenshuis zijn dit roken, houtstook en koken. Artsen kunnen een rol spelen bij het creëren van bewustwording over de gevolgen van luchtvervuiling. Zij kunnen actiever advies geven aan patiënten hoe blootstelling te beperken.

Praktijk

  • Schijf van Vijf en vasten tijdens de ramadan met diabetes [Kennistoets]

    Toets je kennis.

  • Leren omgaan met fouten

    Het maken van een fout is een ingrijpende ervaring voor veel (huis)artsen. Vooral de emotionele gevolgen laten soms diepe sporen na. Deze nascholing beschrijft wat die gevolgen zijn, en introduceert zelfcompassie als manier om deze gevolgen te hanteren.

  • De rol van de huisarts bij genderincongruentie

    De toenemende zichtbaarheid van genderincongruentie in de samenleving vraagt om aanpassing van kennis, attitude en vaardigheden van de huisarts. Omdat trans personen verschillende zorgbehoeften hebben is zorg op maat op zijn plaats. Bij de zorg aan trans personen gelden de huisartsgeneeskundige principes: laagdrempelig en inclusief toegankelijk, empathische communicatie, het beantwoorden van de hulpvraag vanuit een biopsychosociaal perspectief, het bieden van eenvoudige interventies op basis van basale kennis en gezamenlijke besluitvorming, en zo nodig adequaat verwijzen.

  • Bijoortje

    Een bijoortje is een aangeboren afwijking. Bijoortjes zijn meestal onschuldig, maar kunnen geassocieerd zijn met erfelijke nierafwijkingen en gehoorstoornissen, en met een aantal zeldzame syndromen. Daarom is een goede anamnese en gedegen lichamelijk onderzoek aan te raden.

Richtlijn

  • Volledige herziening NHG-Standaard Ziekte van Parkinson

    De NHG-Standaard Ziekte van Parkinson is volledig herzien. De standaard geeft aanbevelingen voor de diagnostiek en het beleid van de ziekte van Parkinson. In de herziene standaard wordt de rol van de huisarts bij patiënten met deze ziekte duidelijker beschreven. Daarnaast wordt het beleid bij niet-motorische symptomen en in de terminale fase uitgebreider besproken. Ten slotte is informatie over zeldzame, maar potentieel ernstige complicaties van de ziekte van Parkinson toegevoegd.

NHG Forum

  • Vier nieuwe keuzehulpen op Thuisarts.nl

    Zowel patiënten als artsen vinden het belangrijk om samen te beslissen. Samen beslissen is meer dan de patiënt informeren en die vervolgens een keuze laten maken. Het houdt ook in om persoonlijke voorkeuren, waarden en context een rol te laten spelen in de beslissing voor een behandeling. De keuzehulpen op Thuisarts.nl helpen hierbij.

  • Kom naar het NHG-Congres 15 maart in Den Bosch

    Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in het huisartsenvak? Collega’s ontmoeten? Praktische vaardigheden oefenen? Evaringen delen? Accredi­tatiepunten verdienen? Kom dan naar het NHG-Congres op vrijdag 15 maart 2024 in ’s-Hertogenbosch.

  • Dit zijn de nieuwe leden van de Verenigingsraad

    Drie nieuwe leden zijn in december benoemd om de NHG-Verenigingsraad te versterken: Nikki Claassen, Bram Gerrits en Marlous Konings. Samen met de andere leden geven zij de komende periode gevraagd en ongevraagd advies aan de Raad van Bestuur.

  • Dien abstracts in voor de NHG-Wetenschapsdag

    De NHG-Wetenschapsdag is op vrijdag 6 september 2024 in Rotterdam. Het thema is: Samen het verschil maken – nu en straks. Doet u huisartsgeneeskundig onderzoek of bent u bezig met een project dat binnen dit thema past? Dien dan uiterlijk 3 maart 2024 uw abstract in.