Alle nummers
Archief tijdschrift

2011, nummer 12

Jaargang
54

Nieuws

  • Nooit meer slapen

    Het is alweer december. Traditioneel een maand van lijstjes maken, terugblikken op het jaar dat voorbij is en voorzichtig vooruitkijken naar het jaar dat eraan komt. In deze donkere decembermaand heeft de mens van nature de neiging zich terug te trekken en langer te slapen, maar de moderne mens…

  • Sneltests: hoop of hype? 2

    In uw oktobernummer staat een bijzonder lezenswaardige bijdrage van de heren Cals en Van Weert. Zij bespreken op heldere wijze de problemen en mogelijkheden van diagnostiek. Ook benoemen zij, op een in mijn optiek juiste wijze, de randvoorwaarden waaraan moet worden voldaan wil je tot diagnostiek…

  • Sneltests: hoop of hype? 1

    Mijn complimenten gaan uit naar Cals en Van Weert voor hun uitstekende beschouwing van sneltesten in het diagnostisch landschap van de huisarts. Wetenschappelijke onderbouwing van het nut van de sneltest voor de huisartsenpopulatie en kwaliteitsaspecten van procedure en testgebruik zijn daarbij…

  • Toepassing CCQ bij COPD

    Op 1 juni 2011 promoveerde Janwillem Kocks aan het UMCG op zijn proefschrift over de toepassing van de Clinical COPD Questionnaire (CCQ) in de zorg voor eerstelijns-COPD-patiënten. In diverse onderzoeken betoogt de nieuwbakken doctor en voormalig aiotho Kocks dat de CCQ een goed alternatief…

  • Erover lezen en meemaken blijft een wereld van verschil

    Doelgroep De auteurs stellen dat Conflicten en agressie in de medische praktijk voor een brede groep beroepsbeoefenaren geschikt is: huisartsen, medisch specialisten, assistenten, apothekers of maatschappelijk werkers. Maar de casuïstiek komt hoofdzakelijk uit de huisartsenpraktijk. Het is…

  • Consulttoets

    ‘Vijf consulten achter elkaar opnemen. Je mag niet selecteren: laat de video gewoon een uur achter elkaar aanstaan.’ De stem van mijn terugkomdagbegeleider galmt in mijn oor, terwijl ik de videocamera opstel in mijn spreekkamer. Ik haat video-opnames: zodra ik de opnameknop heb ingedrukt,…

  • PDE4-remmers niet interessant bij COPD

    Context COPD wordt gekenmerkt door een verlies van longfunctie, met als gevolg invaliditeit, verminderde kwaliteit van leven en (vroegtijdige) sterfte. Alleen stoppen met roken kan verder verlies van longfunctie voorkomen. Bij COPD komen zowel ontsteking als bronchoconstrictie in de luchtwegen…

  • Ibuprofen remt werking acetylsalicylzuur

    Vraagstelling In de huisartsenpraktijk zijn er veel patiënten die acetylsalicylzuur gebruiken als secundaire cardiovasculaire preventie. Pijnbestrijding in de vorm van paracetamol is niet altijd even toereikend. De volgende stap zijn NSAID’s. Het is bekend dat de combinatie acetylsalicylzuur…

  • Intensieve behandeling bij DM2

    Bij patiënten met diabetes mellitus type 2 (DM2) geeft intensieve behandeling van verschillende risicofactoren een aanzienlijke vermindering van het risico van complicaties op de lange termijn. De NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 adviseert dan ook een multifactoriële aanpak van…

  • Recidiverende BLWI: geen adenotomie

    Bovensteluchtweginfecties (BWLI) komen veel voor in de huisartsenpraktijk. Zo diagnosticeerden huisartsen in 2007 in Nederland ruim een miljoen keer een nieuw geval van verkoudheid. Bijna de helft hiervan betreft kinderen in de leeftijd van 0 tot 9 jaar en het is daarmee de meest gestelde…

  • Wie niet horen wil…

    Mijn eerste jaren pianoles kreeg ik van een oudere mejuffrouw voor wie ik een half uur in de tram moest zitten en wier naam ik hier niet zal noemen, omdat haar nabestaanden wellicht nog dierbare herinneringen aan haar hebben. Jarenlang heeft het domweg achter de piano gaan zitten alleen al mij de…

  • Indicatoren: meten ze zorg of registratie?

    Huisartsen die deelnemen aan de NHG-Praktijkaccreditering® en zorggroepen worden geacht om gegevens over hun diabeteszorg aan te leveren. Vervolgens ontvangen zij hierover feedback op basis van kwaliteitsindicatoren: de eigen praktijkscores worden vergeleken met de scores van andere…

  • Excideer ruim en diep

    Huisartsen beperken zich bij het excideren van onschuldig lijkende gepigmenteerde plekjes vooral tot de romp en de extremiteiten. Dat gebeurt meer bij vrouwen dan bij mannen. Toch blijken die niet-verdachte plekjes nogal eens onverwacht een melanoom te bevatten. In het onderzoek van Van…

  • Stoppen met roken met je mobieltje

    Moderne communicatietechnologie biedt ook nieuwe therapeutische mogelijkheden aan dokters. Engelse onderzoekers verdeelden in de txt2stop-trial 5800 rokers met stopplannen over een interventiegroep die werd voorzien van motiverende sms-berichten en een controlegroep die teksten toegezonden…

  • Chocolade voorkomt CVA

    Een hoge chocoladeconsumptie verlaagt de kans op cardiometabole aandoeningen en CVA. Toch is dit geen vrijbrief voor het onbelemmerd nuttigen van deze lekkernij. De positieve medicinale effecten van chocolade waren al bekend bij de Maya en Azteken. Door hun ontstekingsremmende werking…

  • World Wide Weight Watchers

    Een multicentre onderzoek in Australië, Duitsland en Engeland laat zien dat verwijzing vanuit de eerste lijn naar een commercieel gewichtreductieprogramma een zinvolle en kosteneffectieve manier lijkt om grote groepen patiënten af te laten vallen. Zwaarlijvigheid is een wereldwijd probleem…

  • Dementie bij diabetes type 2 onvermijdelijk

    Het is bekend dat mensen met type 2 diabetes (DM2) een tweemaal verhoogd risico hebben op dementie. Utrechtse onderzoekers konden geen relatie vinden tussen risicofactoren en dementie. Preventie is vooralsnog dus niet mogelijk. Beeldvormend onderzoek toont relatief meer uitgesproken…

  • Cranberry’s tegen blaasontsteking

    Antibiotica voorkomen een blaasontsteking beter dan cranberry’s, maar leiden tot meer resistentie. De helft van de vrouwen maakt minstens één keer gedurende haar leven een urineweginfectie door, en ongeveer een kwart houdt klachten na een infectie. Vrouwen met recidiverende…

Wetenschap

  • ADHD in de eerste lijn

    De diagnostiek en behandeling van ADHD worden nog te veel overgelaten aan de tweede lijn. ‘Simpele’ ADHD zonder complicaties – bijna een derde van de betrokken kinderen – is in de huisartsenpraktijk relatief eenvoudig te diagnosticeren en goed te behandelen. Voor de…

  • Patiëntervaringen met palliatievezorghuisartsen tijdens weekenddiensten

    Nederlanders met kanker sterven het liefst thuis en bij 45% van hen gebeurt dit ook. Palliatieve patiënten oordelen erg positief over de huisartsenzorg, waarbij ze de 7 x 24 uur beschikbare eigen huisarts erg belangrijk vinden. Rond 30% van de huisartsen is buiten kantoortijd niet…

  • Inzet POH ggz bij chronisch slaapmiddelengebruik

    Een op de drie volwassen Nederlanders heeft problemen met slapen; ongeveer 2% van alle Nederlanders gebruikt langdurig slaapmedicatie. Cognitieve behandelmethoden blijken effectief bij de behandeling van slaapstoornissen. Huisartsen zetten cognitieve…

Praktijk

  • Winden laten

    Als iemand meer dan 25 winden per etmaal produceert spreekt men van winderigheid of flatulentie. Winden bestaan voor 99% uit reukloze gassen (onder andere stikstof, zuurstof en methaan) en voor 1% uit stinkende gassen (onder andere zwavelwaterstof). Het laten van winden is in onze…

  • Bij de NHG-Standaard Anticonceptie

    De nieuwe NHG-Standaard Anticonceptie bespreekt naast de hormonale vormen ook andere vormen van anticonceptie. Het is een lijvig document dat vanwege de huisartsgeneeskundige relevantie vraagt om grondige lezing. Met H&W 12 verschijnt verder de LESA Overspanning en burn-out die is geactualiseerd…

  • Moeie voeten

    De gewone medisch specialist begint met het gezondheidsprobleem, de vraag van de patiënt. Daar wordt een oplossing bij gezocht. De patiënt krijgt antwoord op zijn vraag. De privékliniekspecialist doet het andersom. Die heeft een oplossing en daar worden patiënten bij gezocht. Neem nu spataderen…

Richtlijn